Hlavní obsah

První novorozeně roku ve Francii má dvě matky

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Prvním novorozenětem roku se ve Francii letos stalo dítě lesbické dvojice. Holčička jménem Sacha se narodila 1. ledna necelou minutu po půlnoci ve městě Moulins ve střední Francii. Její rodiče, partnerky Maude a Delphine, doufají, že uzavřou manželství a vytvoří rodinu, jakmile to bude zákonem povoleno.

Foto: Profimedia.cz

První novorozeně roku ve Francii Sacha se svojí biologickou matkou Maude a její partnerkou Delphine.

Článek

Narození Sachi jako by symbolicky rámovalo rozjitřenou společenskou debatu ohledně povolení manželství osob stejného pohlaví v zemi galského kohouta. Zrovnoprávnění takových svazků slíbil před svým zvolením prezident François Hollande. Očekává se, že zákon, který má podporu většinu společnosti, ve schvalovacím procesu projde. Zákonodárci se jím mají začít zabývat ještě tento měsíc.

Do doby, než bude přijat a Maude a Delphine se vezmou, bude mít práva spojená s holčičkou Sachou pouze její biologická matka, a tou je první jmenovaná.

Maude porodila po návštěvě spermobanky v Belgii. Ve Francii totiž lesbické páry umělé oplodnění podstoupit nemůžou. „Měli jsme štěstí, protože se nám podařilo otěhotnět hned napoprvé,“ komentovala záležitost Delphine.

Britský list Daily Telegraph upozornil, že návrh průlomového zákona o manželství homosexuálů zákaz umělého oplodnění na francouzském území neřeší.

Reklama

Výběr článků

Načítám