Hlavní obsah

Británie dává Íránu peníze na boj s drogami, financuje tak i popravy

– Londýn

Írán dostal od Británie od roku 1998 3,6 miliónu liber na boj s drogovými gangy, napsal list Daily Mail. Cílem subvence bylo přerušit kanál, jímž drogy z Afghánistánu proudí do Evropy. Podle skupiny Reprieve, která se zaměřuje na pomoc lidem, jimž hrozí trest smrti, ale tyto peníze umožnily Íránu poslat více lidí na smrt.

Foto: Asmaa Waguih, Reuters

Američtí vojáci u máku kvetoucího makového pole. Většina heroinu se dostává do Evropy z Afghánistánu přes Írán.

Článek

Írán popravil v posledních letech na tisíc lidí, tři čtvrtiny za drogové delikty.

Vyšetřovatelka Reprieve Maya Foa uvedla: „Každý rok oběsí stovky lidí včetně dětí, ohrožených osob nebo obětních beránků. To, že se na tom podílí Británie, je ostudné.“

Írán popravil v roce 2008 96 lidí, o rok později jich bylo už 172, v roce 2010 360 a předloni 488. Mezi oběšenými za drogové delikty byli i chlapci ve věku 12 a 16 let. Podle Reprieve přibylo zatčených poté, co Írán dostal v letech 2010 a 2011 750 000 liber od Francie a Británie.

Panují také obavy, že Írán využívá prostředků na posílení své bezpečnosti a nákup vybavení, které může používat i armáda nebo slouží k potlačování opozice, jako jsou terénní vozidla, brýle pro noční vidění nebo zařízení pro odposlouchávání a sledování mobilních telefonů.

Kam jdou britské peníze, není známo, protože Británie to odmítla zveřejnit.

Reklama

Související témata:

Související články

V Iráku za jediný den popravili 14 lidí

V Iráku bylo během úterního dne provedeno 14 poprav, potvrdil pracovník tamního ministerstva spravedlnosti. Podle něj byla většina popravených členy organizace...

Výběr článků

Načítám