Hlavní obsah

Havarovaný tupolev měl zřejmě poruchu

Moskva

Sobotní havárii ruského dopravního letadla Tupolev Tu-204, která si vyžádala pět mrtvých, na moskevském letišti Vnukovo nezavinily špatné podmínky na přistávací dráze. V pondělí to podle agentury RIA Novosti oznámil Mezinárodní letecký výbor. Stroj, který letěl jen s osmičlennou posádkou z Pardubic do Moskvy, měl podle neoficiálních informací závadu na zpětném chodu.

Foto: Alexander Usoltsev, Reuters

Letadlo spadlo na dálnici.

Článek

V neděli agentura Interfax s odkazem na nejmenovaného člena týmu vyšetřovatelů uvedl, že se piloti na dráze snažili neúspěšně přepnout na zpětný chod. Podle Interfaxu mohly být nefunkční i samotné brzdy.

Přistávací dráha na Vnukovu byla vyčištěna 80 minut před nehodou. "Součinitel tření činil 0,63, což je pro tento typ letounu vyhovující," uvedla zpráva Mezinárodního leteckého výboru. Změřen byl 15 minut po nehodě.

Úřady v rámci vyšetřování jako možnou příčinu nehody berou v potaz špatné počasí, chybu pilota a technickou závadu.

Kusy havarovaného letadla zasáhly nedaleko projíždějící auta

Ruské letadlo při technickém přeletu z Pardubic do Moskvy po přistání vyjelo z dráhy, prorazilo ochrannou bariérou oddělující letiště od rušné příměstské dálnice, rozlomilo se na tři velké kusy a začalo hořet. V nemocnici nadále zůstává trojice přeživších, jejich stav je vážný.

Tu-204 je ruský dvoumotorový dopravní letoun z počátku 90. let, který byl vyvíjen jako náhrada stárnoucího modelu Tu-154. Ruská společnost Red Wings, jíž stroj patřil, vlastní dalších deset těchto tupolevů s přepravní kapacitou 210 pasažérů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám