Hlavní obsah

Katastrofu letadla v Moskvě způsobily brzdy a nefunkční obraceče tahu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Příčinou nehody ruského letadla Tu-204, které v sobotu havarovalo na moskevském letišti Vnukovo, byly podle agentury Interfax zřejmě brzdy a nefunkční tzv. obraceče tahu. V důsledku katastrofy zahynulo pět lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Odklízení kokpitu havarovaného letadlaVideo: Reuters

 
Článek

Ruské letadlo při technickém přeletu z Pardubic do Moskvy v sobotu odpoledne tvrdě dosedlo na letišti Vnukovo.

Stroj vyjel z přistávací dráhy, proboural ochranou bariéru oddělující letiště od rušné příměstské dálnice, rozlomil se na tři kusy a začal hořet. Katastrofický moment zaznamenala kamera v kabině jednoho z vozů projíždějících kolem letiště. Na záznamu je vidět, jak utržené kolo narazí do jednoho projíždějícího auta.

Kusy havarovaného letadla zasáhly nedaleko projíždějící auta

Nejnovější informace z vyšetřovacího týmu hovoří o nefunkčních obracečích tahu, které zajišťují zpětný chod. Ten se piloti snažili zařadit, když se stroj nechtěl zastavit. Závady mohly být podle Interfaxu i na samotných brzdách. Původně se spekulovalo o chybě pilota, nefunkčních motorech či silném větru. Jeden z expertů podle ruských médií uvedl, že posádka se mohla zachránit, pokud by zasunula podvozek.

Foto: Mikhail Voskresensky, Reuters

Trosky letadla, na jehož palubě zemřeli čtyři lidé.

Ruští vyšetřovatelé zajistili trosky letadla a také vzorky paliva. O dokumentaci letadla požádali i společnost Red Wings, jíž stroj patřil, a zkoumají záznamy rozhovorů v pilotní kabině a hned, jak to bude možné, vyslechnou přeživší.

Zbylí tři členové posádky, dva muži a jedna žena, jsou s těžkými poraněními hlavy v nemocnici, jednomu z mužů v neděli operovali páteř.

V neděli rovněž zemřela další z letušek, Taťána Pjenkinová, čímž se počet obětí navýšil na pět.

Foto: Alexander Usoltsev, Reuters

Letadlo spadlo na dálnici.

List Kommersant přinesl očité svědectví ženy, která projížděla místem nehody jako pasažér v mikrobuse. "Do mikrobusu nám posadili letušku Kristinu, jak jsem si přečetla na cedulce, byla celá zkrvavená. Doktor, který byl mezi námi, jí začal hned pomáhat. A když přijela záchranky, předal ji lékařům." Svědkyně zřejmě popsala osud letušky, která jako jediná ze třech žen na palubě zůstala naživu. [celá zpráva]

Letiště Vnukovo již podle dostupných informací funguje normálně. Jiné moskevské letiště Domodědovo přijalo a odbavilo pro letiště Vnukovo od soboty asi 12 letů. Na Domodědovu se ale podle serveru Lenta.ru v neděli vytvořila obrovská tlačenice poté, co nebylo odbaveno asi 20 plánovaných letů, odletové haly jsou prý zavaleny odpadky od cestujících, kteří čekají na svůj odlet i den a půl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Amatérské záběry ukazují záchranu letuškyVideo: Reuters

Dalších 25 letadel podle ruského serveru nenechalo letiště přistát. Oficiálním důvodem jsou prý "nepříznivé povětrnostní podmínky", spojitost s katastrofou ve Vnukovu letiště Domodědovo odmítá.

Tupolevy měly problémy už dříve

Ztroskotaný Tu-204 je ruský dvoumotorový dopravní letoun z počátku 90. let. První prototyp vyletěl 2. ledna 1989 a od následujícího roku začaly stroje Tu-204 létat na civilních linkách. Letoun je podle Wikipedie svým určením a vlastnostmi podobný západním strojům Boeing 737, Boeing 757 nebo Airbus A320.

Kvůli špatně fungujícím motorům před Vánocemi spadl při přistání v Novosibirsku jiný stroj Tu-204, havárie se ale naštěstí obešla bez obětí. Ruský úřad pro letectví už nařídil společnosti Tupolev, aby vyšetřila a odstranila poruchovost stroje Tu-204.

Společnost Red Wings Airines pod různými jmény zajišťuje leteckou přepravu už od roku 1999. Od letošního roku nabízí charterové lety také do zahraničí včetně České republiky. Havarované letadlo dříve využívala ruská fotbalová reprezentace i na rozlomeném trupu je ještě vidět emblém ruského národního týmu, všiml si server Lenta.ru.

Vlastník společnosti Red Wings, oligarcha Alexandr Lebeděv, slíbil rodinám obětí finanční odškodnění. Milión rublů (asi 625 000 korun) pro rodiny čtyř mrtvých členů posádky slíbila i moskevská radnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám