Hlavní obsah

Za smrt právníka Magnitského v ruské vazbě nebude nikdo potrestán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Moskevský soud v pátek zprostil obžaloby jediného souzeného v případu smrti právníka Sergeje Magnitského. Soud, který reagoval na rozhodnutí ruské prokuratury, jež nedávno stáhla obvinění, v rozsudku uvedl, že není zřejmá souvislost mezi smrtí Magnitského a počínáním lékaře Dmitrije Kratova. Lékaři původně hrozilo za nedbalost vedoucí k smrti až pět let vězení.

Foto: Profimedia.cz

Sergej Magnitskij

Článek

Právník a auditor zahraničního investičního fondu Magnitskij zemřel před třemi lety po téměř roční vazbě za podezřelých okolností. Poté, co obvinil skupinu vysokých hodnostářů z miliardových machinací na úkor fondu Hermitage Capital a ruského rozpočtu, se vzápětí sám ocitl za mřížemi s obviněním z údajných daňových úniků. Stěžoval si na nesnesitelné podmínky a odmítání léčby onemocnění slinivky břišní. Odmítl se však doznat.

Prezidentská rada pro lidská práva po vyšetřování dospěla k závěru, že Magnitskij byl ve vězení vystaven krutému bití a že byla mu odpírána lékařská péče.

Foto: ČTK/AP

Dmitrij Kratov

Na případ reagovaly i USA

Případ Magnitského vyvolal velký ohlas v Rusku i v zahraničí. Spojené státy přijaly v reakci na to takzvaný Magnitského zákon, který vystavuje sankcím všechny osoby, jež v Rusku potlačují lidská práva. Americké úřady nemusejí dotyčným osobám udělovat vstupní vízum a mohou jim zmrazit bankovní konta a další majetek v USA.

Rusko jako odvetu přijalo zákon s protiamerickými sankcemi. Zákon, který v pátek podepsal prezident Vladimir Putin, mimo jiné zakazuje činnost politicky orientovaných nevládních organizací financovaných z USA a zamezuje vydávání ruských sirotků k adopci do Spojených států. [celá zpráva]

Magnitského rodina a jeho stoupenci označili proces za ostudný a obvinili úřady, že trestně nestíhají lidi odpovědné za jeho smrt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám