Hlavní obsah

Němci své důchodce odsouvají na východ, levněji dožívají i v Česku

Novinky, rei
Berlín

Němečtí občané na stáří nebo v nemoci stále častěji odcházejí do pečovatelských domovů za hranicemi. Tisíce německých seniorů tak dožívají v postkomunistických zemích na východě - tedy i v České republice -, ale také v Asii. Je to levnější, napsal britský list The Guardian s odkazem na německou poradní organizaci Sozialverband Deutschland (VdK).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Jsou to nelidské odsuny,“ popisuje trend řada nevládních organizací. „Nemůžeme prostě dopustit, aby byli odsunuti lidé, kteří utvářeli Německo do jeho dnešní podoby, kteří byli po celý svůj život jeho páteří,“ prohlásila Ulrike Mascherová, předsedkyně VdK, která žádá, aby problém řešili politici.

Experti ale varují - stárnutí německé populace je „časovanou bombou“.

Němci se potýkají s jedním z nejrychlejších úbytků obyvatel na světě, a tudíž i s prudce narůstajícím počtem důchodců a zvyšujícími se náklady za stavu, kdy důchody stagnují. Podle VdK se dá očekávat, že těch, kdo se rozhodnou dožít v zahraničí, bude přibývat.

Pečovatelské služby v Německu zdražují, i když jejich úroveň upadá. Systému se také nedostává pracovníků. Němci proto odcházejí na východ už několik let. Proces je podle britského listu varováním pro ostatní západoevropské země před krácením veřejných rozpočtů, v jejichž důsledku se snižuje úroveň sociální péče.

Odcházejí tisíce seniorů, často nedobrovolně

Výzkumníci zjistili, že v loňském roce žilo v pečovatelských domech v Česku více než 3000 Němců, na Slovensku jich bylo přes 600 a v Maďarsku dokonce více než 7 000. Němečtí důchodci ale odcházejí dožít také do Španělska, Řecka, na Ukrajinu či do asijských zemí, jako jsou Filipíny či Thajsko.

Lidé oslovení deníkem Guardian přiznali, že hlavním důvodem jsou náklady, které jsou v hostitelských zemích až o dvě třetiny nižší. Část z nich si pochvalovala kvalitnější péči, jiní dali najevo, že se nestěhovali zcela dobrovolně.

Podle německého statistického úřadu si nyní nemůže dovolit žít v domově důchodců více než 400 000 seniorů. Jejich počet každým rokem roste o pět procent.
Demografové očekávají, že do roku 2050 bude Němců jen 69 miliónů oproti dnešním 82 miliónům. Každý patnáctý z nich, tedy zhruba 4,7 miliónu lidí, bude potřebovat pečovatele.

Reklama

Výběr článků

Načítám