Hlavní obsah

Soči zasáhlo zemětřesení o síle 5,3 stupně

Moskva

Ruské černomořské letovisko Soči zasáhlo ve středu zemětřesení o síle 5,3 stupně Richterovy škály. Podle ruských úřadů nebyl nikdo zraněn.

Foto: Profimedia.cz

Centrum ruského města Soči

Článek

Zemětřesení zasáhlo Soči necelé tři hodiny po půlnoci místního času (těsně před půlnocí SEČ). Ohnisko se nacházelo zhruba 150 kilometrů od města pod hladinou Černého moře.

Podle Iriny Gogolevové z ministerstva pro civilní obranu a mimořádné situace nebyl v důsledku zemětřesení nikdo zraněn ani nevznikly vážnější škody na infrastruktuře. "Technici ministerstva prověřili jednotlivé části města, mosty i elektrické vedení, žádné škody nezaznamenali," řekla Gogolevová.

V Soči se v roce 2014 uskuteční zimní olympiáda a její hladký průběh je pro ruskou vládu záležitostí zásadního významu. Proto dnes podle agentury Interfax nařídil prezident Vladimir Putin prověřit stav všech olympijských sportovišť, zvláště těch nedostavěných. Inspekce má zjistit, zda je výbuch plynu nebo zemětřesení nějak nepoškodily.

Výbuch plynovodu

Letovisko poznamenal v noci kromě zemětřesení také výbuch plynovodu zásobujícího místní elektrárnu. Podle úřadu ale vybuchl ještě před zemětřesením a obě události spolu nesouvisely. Po výbuchu přešla elektrárna na jiný zdroj energie, a zásobování Soči elektřinou tak nebylo přerušeno.

Příčina výbuchu zatím není známa, úřady nesdělily, zda šlo o náhodu či sabotáž. Soči se nachází poblíž neklidného severního Kavkazu, kde nejsou nijak výjimečné útoky militantních islamistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám