Hlavní obsah

Ruský parlament podpořil zákaz adopce dětí Američany

– Moskva • Aktualizováno

Ruská Státní duma schválila v pátek zákon, který zakazuje Američanům adoptovat ruské děti. Jde o odvetu Moskvy za tzv. Magnitského zákon přijatý v USA, který zavádí sankce pro osoby, jež v Rusku potlačují lidská práva. Prezident Putin ještě musí normu podepsat, což se očekává, protože na čtvrteční tiskové konferenci zákon podpořil.

Foto: Mikhail Metzel, ČTK/AP

Páteční zasedání ruské dumy

Článek

Magnitského zákon umožňuje odepřít víza a zmrazit majetek lidem, kteří potlačují lidská práva v Rusku. Je pojmenován podle ruského právníka, který odhalil korupční kauzu, načež byl zatčen a ve vězení zemřel.

Pro zákon hlasovalo ve třetím a závěrečném čtení ve Státní dumě 420 poslanců, sedm bylo proti a jeden se zdržel. Příští týden o něm bude jednat Rada federace (horní komora parlamentu), kde má zákon podle ruské agentury Interfax širokou podporu. Putin ve čtvrtek označil připravovaný právní předpis za "emotivní, avšak adekvátní" reakci na kroky USA.

Odvetný zákon schválený dumou umožňuje vedle zamezení adopce ruských sirotků Američany také zakázat Spojenými státy podporované nevládní organizace, které v Rusku konají politickou činnost.

Počet adopcí v Rusku je ale nízký, ročně činí asi 7400 dětí. Asi 3400 dětí adoptují cizinci, třetinu z nich americké rodiny. V Rusku se objevily zprávy, že některé z dětí byly novými rodiči týrány.

USA zákon vadí, nelíbí se ani ruským ministrům

"Jsme krajně znepokojeni paragrafy zákona, který klade osud sirotků do závislosti na politice," řekl agentuře Interfax americký velvyslanec v Moskvě Michael McFaul. "Prospěch dětí je příliš důležitý, než aby se stal předmětem obchodu v mezinárodní politice," dodal.

Zákon otevřeně kritizovali i ministr zahraničí Sergej Lavrov a ministr školství Dmitrij Livanov. Šéf prezidentské Rady pro lidská práva Michail Fedotov prohlásil, že zákon je v rozporu s ruskou ústavou, protože zasahuje do kompetencí regionálních úřadů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám