Hlavní obsah

Britka odmítá ozařování nemocného syna, pohnala to k soudu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Londýnský vrchní soud od čtvrtka rozhoduje o stížnosti 37leté Sally Robertsové proti postupu lékařů při léčbě jejího syna. Sedmiletého chlapce jménem Neon operovali kvůli nádoru na mozku. Matka zákrok odmítala a nesouhlasí ani s pooperačním ozařováním.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Žena bojuje u soudu proti synovu ozařováníVideo: Reuters

 
Článek

Lékaři tvrdí, že malý Neon během pár měsíců zemře, nepodstoupí-li radioléčbu. Hocha už kvůli nádoru na mozku dvakrát operovali. Matka, která se o něj po rozvodu stará sama, se v té souvislosti obrátila na soud už dvakrát, nesouhlasila s opakováním zákroku ani se stanovenou následnou léčbou. Dokonce se nějaký čas se synem skrývala, aby operaci zabránila.

Když se přestala skrývat, požádala soud, aby druhý zákrok pozdržel a ponechal jí víc času na konzultace s dalšími odborníky. Lékaři však tvrdili, že je třeba znovu operovat, a to bezodkladně. Soud jim v pondělí vyhověl a operace se uskutečnila hned ve středu. Podle lékařů dopadla úspěšně.

Foto: Profimedia.cz

Sally Robertsová

O den později se matka u soudu bránila stanovenému pooperačnímu ozařování. Tvrdí, že můžou mít dlouhodobý negativní dopad na synovo zdraví. Matka se bojí zvýšených rizik infarktu a neplodnosti u syna, ale i omezení jeho inteligenčního kvocientu. Chce, aby syn raději podstoupil chemoterapii. Argumentuje, že její vedlejší škodlivé účinky mohou být napraveny, na rozdíl od radioterapie.

Foto: Profimedia.cz

Neon Roberts

Chlapcovi lékaři připustili, že ozařování může mít vedlejší účinky, upozornili však, že v Neonově případě není alternativa, má-li přežít.

Robertsová znovu žádá soud o víc času pro hledání alternativ, konkrétně usiluje o odložení rozhodnutí o další léčbě do ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám