Hlavní obsah

Putin nabídl ruský pas herci Depardieumu, který se rozhádal s Francií kvůli daním

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek z Moskvy vzkázal francouzskému herci Gérardovi Depardieumu, že mu zařídí ruský pas, pokud si to bude přát. Reagoval tak na zprávy, podle nichž herec, který se kvůli daním rozhádal s francouzskou vládou, uvažuje o novém občanství.

Foto: ČTK/AP, Reuters

Gérard Depardieu a Vladimir Putin

Článek

"Pokud Gérard chce povolení k pobytu či ruský pas, tak je to vyřízená věc, a to kladně," odpověděl Putin na tiskové konferenci na otázku, co si myslí o rozhodnutí Depardieua vrátit úřadům francouzský pas a odejít z Francie kvůli daním.

Ve Francii vláda socialistického prezidenta Françoise Hollandea splnila předvolební slib a zavedla v září 75procentní daň z příjmů přesahujících milión eur ročně (zhruba 25 miliónů korun). Tvrdí, že jde o projev solidarity v době ekonomických problémů země, bude se týkat asi 1500 lidí a bude platit jen dva roky. Někteří bohatí Francouzi se pak rozhodli odejít ze země.

Kdo jste? napsal premiérovi

Depardieu si po zavedení "milionářské daně" koupil dům v belgické obci Nechin těsně u hranic s Francií a přihlásil se v Belgii k trvalému pobytu s cílem platit daně především tam, kde jsou nižší, a ne ve Francii. Poté přišla také zpráva, že Depardieu prodává svůj luxusní dům v centru Paříže.

Francouzský premiér Jean-Mark Ayrault následně prohlásil, že Depardieův odchod kvůli nižším daním je "dosti ubohý". Všichni ho mají rádi jako herce, ale "platit daně je aktem solidarity, je to vlastenecký čin", prohlásil Ayrault. Premiér slavného herce rozlítil.

V otevřeném dopise premiérovi Ayraultovi třiašedesátiletý Depardieu napsal: "Nežádám, abyste se mnou souhlasil, ale aspoň byste mě mohl respektovat!" Své daně si prý vždycky platil. "Kdo jste, abyste mě takhle soudil?" zeptal se premiéra v dopise, který zveřejnil nedělník Journal du Dimanche.

Reklama

Výběr článků

Načítám