Hlavní obsah

Irsko po smrti těhotné zmírní zákon o potratech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin

Irská vláda v úterý oznámila, že zmírní zákony o potratech v případě, kdy je v ohrožení život matky. Udělá to kvůli případu tragické smrti Savity Halappanavarové. Ta opakovaně žádala o přerušení těhotenství. Nakonec po potratu zemřela na sepsi.

Foto: Profimedia.cz

Irský ministr zdravotnictví James Reilly oznamuje změnu potratového zákona.

Článek

Potrat v případě ohrožení života matky byl v Irsku povolen, ale nebylo stanoveno, kdy přesně. Vláda nyní uvedla, že je nutné stanovit jasnější pravidla, která budou v souladu s Evropskou konvencí o lidských právech.

Irské ministerstvo zdravotnictví zdůraznilo, že jde o mimořádně citlivou otázku, potraty byly odmítnuty v několika referendech. „Vím, že většina lidí má vlastní pohled na toto téma, vláda se ale musí zavázat k tomu, že bezpečí těhotných žen v Irsku bude posíleno a upevněno,“ řekl ministr James Reilly. Z toho důvodu objasníme v zákonech a regulačních nařízeních, co je možné dělat při ošetřování žen, když těhotenství představuje narůstající hrozbu pro jejich život.“

Vláda oznámila změnu poté, co zemřela jednatřicetiletá zubařka, která byla 21. října přijata v 16. týdnu těhotenství do univerzitní nemocnice Galway se silnými bolestmi v zádech. Protože byla jen malá naděje, že se plod podaří udržet v děloze, žádala o přerušení těhotenství. To jí bylo odmítnuto s tím, že plod je ještě živý. Sdělili jí, že je v katolické zemi a tam potrat provést nelze.

Nakonec Halappanavarová stejně potratila a 28. října zemřela. Pitva provedená o dva dny později, ukázala, že podlehla otravě krve. [celá zpráva]

Postup nemocnice vyšetřují dvě komise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám