Hlavní obsah

Ženy slibovaly uřknutým vyléčení, z lidí vylákaly téměř půl miliónu korun

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenská policie zatkla začátkem prosince 65letou ženu a její 34letou snachu ze slovenského města Medzilaborce. Ve městě je obě považovali za vyhlášené čarodějnice. Měly lidi strašit, že je čeká nemoc nebo smrt a pak tuto kletbu od nich za peníze odháněly.

Čarodějnice ze Slovenska Video: TV JOJ

 
Článek

Obě měly od čtyř důvěřivých žen vylákat 17 tisíc eur (přes 420 tisíc Kč). „Byly obviněny z podvodu. Tuto trestnou činnost měly provádět od loňského října až do letošního srpna,“ řekl Novinkám prešovský policejní mluvčí Daniel Džobaník.

„Od 65leté ženy vylákaly 11 tisíc eur a předměty ze žlutého kovu s tím, že její rodina je v ohrožení, protože je uřknuta. Podvodnice slíbily, že rodinu z uřknutí vyléčí,“ dodal mluvčí. Stejným způsobem vylákaly od 54leté ženy 2500 eur a předměty ze žlutého kovu, od 35leté ženy obuv v hodnotě 1500 eur a 200 eur a od 44leté ženy 400 eur.

„Celkově se obohatily o 17 tisíc eur. Hrozí jim jeden až pět let vězení,“ uvedl Džobaník.

Příbuzní obou žen obvinění odmítají. „Chodili k nám lidi, plakali, aby jim máma pomohla,“ říká syn starší ženy. Její manžel drží na protest hladovku. „Ona zemře ve vazbě a já tady doma,“ říká. Celé město mluvilo o tom, že obě ženy umí čarovat.

Ženy léčily také zlomená srdce. Za pomoc braly deset až dvacet eur. „Ano, pomáhaly lidem, ale 17 tisíc určitě nevzaly,“ uvedl syn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám