Hlavní obsah

Královna přišla na zasedání britské vlády, v době míru poprvé po 231 letech

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Královna Alžběta II. se v úterý zúčastnila zasedání britské vlády v sídle premiéra Davida Camerona v Downing Street 10. Bylo to první mírové zasedání vlády s účastí vládnoucího monarchy od roku 1781, uvedla stanice BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Královna přišla na zasedání britské vlády, v době míru poprvé po 231 letechVideo: Reuters

 
Článek

Královnu osobně před svým sídlem přivítal předseda vlády Cameron. Po osobním představení každého ministra si královna vyměnila několik údajně žertovných replik s ministrem financí Georgem Osbornem, obrany Philipem Hammondem a vicepremiérem Nickem Cleggem. Následně zasedla k poradě s ministry.

Po Alžbětině boku tradičně seděli premiér a šéf diplomacie William Hague. Ministři jí u té příležitosti věnovali 60 kusů prostírání na upomínku 60 let jejího panování.

Foto: Toby Melville , Reuters

Alžbětu II. před svým domem přivítal premiér Cameron.

Foto: Jeremy Selwyn, Reuters

Britská královna jedná s ministry.

Vláda probírala především ekonomickou a obchodní agendu, změny v justičním systému, ale také změny pravidel nástupnictví na trůn. Premiér Cameron se už dříve vyjádřil pro možnost zrušení pravidla mužské primogenitury, tedy řádu, podle něhož má přednostní právo na trůn mužský potomek v rodině. Cameron chce, aby na trůn mohla nastoupit prvorozená dcera, a to i v případě, že má mladšího bratra.

Zasedání britské vlády se před 86letou Alžbětou II. účastnil naposledy za druhé světové války její otec, král Jiří VI. V mírové době však jednali ministři s monarchou naposledy v roce 1781. Tehdy vládl Jiří III.

Tradici jednání vlády za předsednictví krále porušil už Jiří I. v roce 1717.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám