Hlavní obsah

Mladé ženě transplantovali plíce silného kuřáka, po 16 měsících zemřela na rakovinu

Právo, Novinky, jp, per
Londýn

Ve Velké Británii zemřela na rakovinu plic 27letá žena poté, co jí plíce transplantovali, jelikož trpěla cystickou fibrózou. Lékaři jí neřekli, že dostane plíce po silném kuřákovi. Rodiče si stěžují, že je to pochybení, v jehož důsledku jejich dcera předčasně skonala. O případu informoval server BBC.

Foto: Repro Daily Mail

Jennifer Wederellová

Článek

Jennifer Wederellová trpěla cystickou fibrózou od svých dvou let. Když jí bylo přes dvacet, neobešla se už bez nepřetržitého umělého přísunu kyslíku. Cystická fibróza je v její rodině dědičná, zemřel na ni i její starší bratr.

Lékaři rozhodli, že výměna plic je nezbytná, načež mladá žena čekala rok a půl na dárce. V dubnu 2011 byly náhradní plíce k dispozici a Wederellová svolila k operaci.

„Čekali jsme na tu chvíli roky,“ popsal otec Colin Grannell. Dodal, že všichni doufali ve zlepšení zdravotního stavu dcery, které také nastalo. V září se Jennifer zasnoubila a později vdala. Radost však překazila další prohlídka letos v únoru, kdy jí lékaři na plicích objevili zhoubný nádor. Teprve tehdy se Wederellová dozvěděla, že dostala plíce od dárce ve středních letech, který kouřil 20 cigaret denně.

„Náš šok se v tu ránu proměnil v hněv,“ řekl Grannell. Lékaři před operací dceři objasnili veškerá rizika, ale ani jedinkrát se nezmínili o tom, že plíce jsou od silného kuřáka.

V srpnu, 16 měsíců od operace, pacientka zemřela na rakovinu. „Zemřela smrtí, která byla určena někomu jinému,“ komentoval Grannell. Dcera Jennifer by podle jeho slov nikdy k transplantaci za takových okolností nesvolila.

Neměli bychom orgány, brání se nemocnice

Londýnská nemocnice The Royal Brompton se rodině omluvila. „Uznáváme, že Jennifer měla dostat příležitost rozhodnout se. Za toto opomenutí jsme se hluboce omluvili,“ uvedlo její vedení v prohlášení. Doplnilo, že se nicméně stává zřídka, aby pacienti specifikovali, že nechtějí plíce po kuřákovi, i když jsou orgány uznány klinicky zdravými. „Je to proto, že rizika jsou v případě odmítnutí darovaných plic a rozhodnutí pacienta, že bude dál čekat na vhodné orgány, mnohem vyšší,“ podotkla nemocnice.

Lékaři dále poznamenali, že kdyby se nevyužívaly plíce po kuřácích, počet darovaných orgánů by poklesl téměř o polovinu. „Bohužel by počet plic použitelných k transplantaci klesl o 40 procent. Seznam osob, které čekají na výměnu, by narostl a mnohem víc pacientů by bez transplantace zemřelo,“ píše se v prohlášení.

Cystická fibróza

Cystická fibróza (CF) je nevyléčitelné onemocnění.

Jedná se o jedno z nejčastějších dědičně podmíněných onemocnění s výskytem 1 na 2700 narozených dětí.

Každý 27. člověk v české populaci je zdravým nosičem mutace genu pro CF.

Rodičovství dvou nosičů přináší 25 % riziko narození dítěte s CF.

CF postihuje především dýchací a trávicí systém, charakteristická je tvorba abnormálně hustého hlenu.

Přidávají se i další zdravotní komplikace - diabetes, osteoporóza, cirhóza jater, neplodnost mužů aj.

Polovina nemocných se dnes dožívá 32 let.

V České republice se plíce od silných kuřáků netransplantují. Orgány se navíc chemicky čistí a tento postup novou metodou má být od Nového roku v ČR standardní.

Reklama

Výběr článků

Načítám