Hlavní obsah

V Londýně proběhla mše za sestru, která naletěla moderátorům na dotaz o Kate

– Londýn

V londýnské westminsterské katedrále se v sobotu uskutečnila mše za zdravotní sestru Jacinthu Saldanhaovou, která se oběsila po fingovaném telefonátu australských rozhlasových moderátorů.

Foto: Toby Melville, Reuters

"Cítím se, jako by byla vyrvána část mého těla," prohlásil vdovec Benedict Barboza, který se Saldanhaovou žil 19 let.

Článek

Šestačtyřicetiletá Jacintha Saldanhaová před týdnem spáchala sebevraždu poté, co přepojila hovor na sestru, která vyzradila podrobnosti o stavu hospitalizované těhotné vévodkyně z Cambridge, manželce prince Williama.

Se Saldanhaovou, matkou dvou dětí, se přišli rozloučit vedle příbuzných i obyvatelé Londýna, napsala agentura DPA. Již v pátek uspořádala tryznu nemocnice krále Edvarda VII., kde žena pracovala. Pohřbena by podle Reuters měla být v pondělí v Indii, odkud pochází.

"Cítím se, jako by byla vyrvána část mého těla," prohlásil vdovec Benedict Barboza, který se Saldanhaovou žil 19 let. "Tvá ztráta je velmi bolestivá, nikdo již toto místo v mém životě nemůže zaplnit. Miluji tě a navždy tě postrádám."

Foto: Toby Melville, Reuters

Manžel Saldanhaové Ben Barboza s dcerou Lishou

S emotivním projevem vystoupily i její děti. "Milujeme tě, maminko, odpočívej v pokoji a dohlížej na nás, prosím, dokud se v nebi opět neshledáme," řekla 14letá Lisha.

Policie podle listu The Guardian u Saldanhaové našla tři dopisy na rozloučenou. Jeden z nich se údajně bezprostředně týká telefonátu, druhý je určen rodině a souvisí s jejím pohřbem a třetí adresovala svému zaměstnavateli, ve kterém personál nemocnice kritizovala. Ředitel ústavu John Lofthouse přitom po její smrti prohlásil, že ošetřovatelka nebyla za svůj omyl nijak potrestána a že jí naopak po odvysílání telefonátu v rozhlase všichni zaměstnanci podpořili.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestry v Indii zapalovaly svíčky na podporu Jacinthy SaldanhaovéVideo: Reuters

Saldanhaová ženu, která se jí představila jako britská královna, přepojila k ošetřovatelce Kate. Dvojice moderátorů australské stanice 2Day FM se v telefonu vydávala za královnu Alžbětu II. a prince Charlese.

Stanici nyní vyšetřuje australský úřad pro regulaci médií. Podle závazného vysílacího kodexu nesmí rozhlasová stanice vysílat výroky identifikovatelných osob bez jejich souhlasu. Stanice tvrdí, že se několikrát před odvysíláním telefonátu neúspěšně snažila kontaktovat nemocnici, která to ale popírá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám