Hlavní obsah

Expolicista dostal 11 let za podíl na vraždě novinářky Politkovské

– Moskva • Aktualizováno

Na jedenáct let poslal v pátek v Moskvě soud do vězení bývalého policistu Dmitrije Pavljučenkova, který se podílel na vraždě opoziční novinářky Anny Politkovské. Vykonavatelům činu poskytl informace o jejím pohybu a zbraň. Přiznal se výměnou za nižší trest.

Foto: ČTK/AP

Dmitrij Pavljučenkov

Článek

Náčelník Pavljučenkov, který měl na starosti sledování podezřelých, nechal komentátorku opozičního listu Novaja gazeta sledovat a detailně zaznamenal její denní rozvrh. Informace pak předal skupině vrahů, které poskytl i pistoli s tlumičem a náboji.

Pavljučenkov se do centra pozornosti vyšetřovatelů dostal v roce 2011. [celá zpráva]

V létě 2009 se rozhodlo, že se případ znovu otevře. První proces skončil v únoru 2009 fiaskem, obžalovaní museli být pro nedostatek důkazů propuštěni. [celá zpráva]

V roce 2011 Pavljučenkov přistoupil na spolupráci s vyšetřovateli vraždy a byl souzen v samostatném procesu odděleném od procesu s dalšími členy vražedného komanda.

Ze samotné vraždy jsou obviněni čečenští sourozenci Rustam, Ibragim a Džabrail Machmudov. Dále se na ní podílel další expolicista Sergej Chadžikurbanov a čečenský obchodník Lom-Ali Gajtukajev, u něhož si vraždu zatím neznámá osoba objednala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám