Hlavní obsah

Lobbistu z kauzy gripen Mensdorffa-Piouilliho soudí kvůli praní peněz

Vídeň

U vídeňského trestního soudu začal proces s podnikatelem a lobbistou Alfonsem Mensdorffem-Pouillym. Podle obžaloby se především podílel na praní špinavých peněz od zbrojařské firmy BAE Systems, které mohly být použity na úplatky při armádních zakázkách. Je podezřelý, že se za pomocí úplatků pokoušel ovlivnit politiky v České republice i dalších zemích, aby koupily stíhačky JAS 39 Gripen.

Foto: Jan Koller, ČTK

Lobbista Alfons Mensdorff-Pouilly u vídeňského soudu

Článek

Rakouský lobbista v letech 2000 až 2008 získal od koncernu BAE Systems kolem 12,6 miliónu eur (318 milionů korun), které měly být použity na úplatky ve státech střední a východní Evropy. Kromě Mensdorffa-Pouillyho se na lavici obžalovaných posadil také Kurt Dalmata, jenž lobbistovi podle obžaloby pomáhal při nelegálních transakcích. V případě odsouzení jim hrozí až pětileté vězení.

Státní zástupce Michael Radasztics před soudem popisoval převody peněz z BAE Systems a účast obžalovaných na protizákonných operacích. "Zbrojařský průmysl všeobecně čelí podezření z uplácení. BAE měla systém oficiálních a utajených poradců. Tento systém využila proto, aby umožnila korupci," prohlásil státní zástupce. Upozornil ale také, že při vyšetřování projednávaného případu se nepodařilo použití zmiňovaných peněz na úplatky prokázat. Mensdorff-Pouilly proto nebyl obžalován z korupce.

Foto: Armáda ČR

Stíhačky Gripen z výzbroje české armády

Mensdorff-Pouilly se měl postarat o to, aby si Česká republika, Maďarsko a Rakousko pořídilo stíhačky JAS 39 Gripen, které vyráběl švédský koncern Saab ve spolupráci s BAE Systems. Praha ale kvůli povodním od nákupu upustila a letadla si pronajala. [celá zpráva]

Rakousko se zase rozhodlo pro nákup stíhaček Eurofighter od evropského konsorcia EADS, za který BAE Systems spolu s Mensdorff-Pouillym nakonec rovněž lobbovala.

Vinu popírá

Mensdorff-Pouilly před soudcem řekl, že se cítí nevinný ve všech bodech obžaloby: "Jsem toho názoru, že všechna obvinění se mi podaří vyvrátit." Uvedl, že za poradenství v BAE Systems inkasoval odměnu ve výši několika tisícovek eur měsíčně. Tuto práci zejména formou telefonických rozhovorů a osobních setkání vykonával dohromady pro pět nebo šest různých firem. "Lidé, kteří potřebovali informace, je nemuseli mít písemně," řekl Mensdorff-Pouilly.

Lobbista bez bližších podrobností uvedl, že musel za získání některých informací platit, uplácení ovšem popřel. Sám se označil za zemědělce, který na začátku kariéry zdědil zadlužený podnik po svých rodičích. Později začal například pořádat hony a nabízet poradenskou činnost, kterou pro BAE Systems ukončil v roce 2007.

Státní zastupitelství viní podnikatele také z toho, že se během vyšetřování kontroverzního pořízení stíhaček rakouskou vládou dopustil falešné výpovědi. Obžalován je rovněž z předložení zfalšovaného důkazu.

BAE uplácela

Představitelé britské zbrojařské firmy v procesu před vídeňským soudem obžalováni nebyli. Společnost před dvěma lety po zaplacení pokuty v rámci mimosoudního vyrovnání dosáhla zastavení podobného procesu proti ní v Británii a USA. Uplácela především při uzavírání velkých zakázek se Saúdskou Arábií a v Tanzanii. [celá zpráva]

Proces je předběžně naplánován na deset jednacích dnů do poloviny ledna, kdy se očekává vynesení rozsudku. Podle rakouských médií prokázání viny obžalovaným nebude pro státního zástupce jednoduché, protože na rozkrytí případu nemá firma BAE Systems zájem. Kromě toho už nejsou naživu někteří klíčoví svědci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám