Hlavní obsah

Rusko bude silné a bohaté, slíbil Putin a varoval před cizím vměšováním

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu vystoupil s výročním hodnocením stavu země. Rusům slíbil silnou armádu, rostoucí ekonomiku a nezávislost. V bilančním projevu také varoval, že někteří opoziční politici jsou placeni ze zahraničí a hájí cizí zájmy.

Foto: Grigory Dukor, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

"Práce začala a bude pokračovat. To, co bylo načrtnuto, se bezpodmínečně splní. Teď je naším úkolem vytvořit silné a bohaté Rusko. Rusko musí být silné a vlivné! Musí být a zůstat Ruskem!“ citovala ČTK Putina. Doplnil, že chce, aby se ruské firmy nestěhovaly do zahraničí, a hodlá bojovat proti bující korupci.

Současně vyzval k morální obrodě a kladl důraz na vzdělanost a lidské zdroje. Připomněl potřebu zvrátit negativní demografické trendy, v jejichž důsledku Rusku letos poprvé přirozeně ubyl počet obyvatel. Řekl, že každá rodina by ideálně měla mít tři děti.

Prezident rovněž upozornil na potřebu sledovat a vyvíjet nové technologie. Upozornil, že ropa a plyn nejsou jedinými komoditami, po kterých svět prahne.

Putin tradičně zahrál i na vlasteneckou notu. Připomněl, že Rusové nemají žádný významný pomník obětem první světové války a obvinil představitele opozice, že jsou placeni za zahraničí a nehájí ruské zájmy. „Jakékoliv vnější vměšování do našich záležitostí je nepřijatelné. Politik, který dostává peníze, jež nepocházejí z Ruské federace, nemůže být na jejím území politikem,“ vzkázal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám