Hlavní obsah

Z Itálie je vazal Německa, horlí Berlusconi v kampani za svoje znovuzvolení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Bývalý premiér Silvio Berlusconi se opřel do současné vlády technokratů ministerského předsedy Maria Montiho. Kritizoval způsob, jakým vedou ekonomiku. Berlusconi prohlásil, že tuto politiku Římu diktuje německá vláda. Dodal, že uvažuje o vytvoření nového středopravého politického uskupení s ambicí vládnout Itálii.

Foto: Profimedia.cz

Italský premiér Mario Monti se svým předchůdcem Silviem Berlusconim

Článek

V Itálii vypukla nová předvolební kampaň hned poté, co Monti dal v pátek najevo svoji připravenost složit předčasně funkci, jakmile bude schválen úsporný rozpočet na příští rok. Jeho vláda totiž ztratila podporu Berlusconiho strany Lid svobody, ačkoliv ta tvrdí, že jí jde o to, aby kabinet dosloužil do řádných dubnových voleb.

Berlusconi však ve stejnou dobu prohlásil, že chce znovu vládnout, ačkoliv dříve prohlašoval opak.

V úterý pak bývalý premiér obvinil toho stávajícího, že se chová podle diktátu z ústředí v Německu. „Montiho vláda prováděla germánsky centralizovanou politiku, kterou se Evropa snažila vnutit dalším státům a která vytvořila krizovou situaci, jež je mnohem horší než za naší vlády,“ řekl Berlusconi v televizi Canale 5.

Uvedl, že zvažuje vytvoření nové středopravé koalice. Řekl, že v regionálních volbách si dokáže představit spojenectví se separatistickou Ligou severu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám