Hlavní obsah

Tálibán bude debatovat v Paříži

Novinky, rei
Kábul

Zástupci afghánského radikálního hnutí Tálibán se zúčastní konference o budoucnosti Afghánistánu, kterou ve Francii příští týden pořádá tamní Nadace pro strategický výzkum ve spolupráci s francouzským ministerstvem zahraničí. Tálibán, proti němuž spojenci v Afghánistánu bojují 11 let, ovšem odmítá, že by se chtěl bavit o uzavření míru. Uvedla to agentura AP.

Foto: Mohammad Shoiab , Reuters

Bojovníci Tálibánu

Článek

Od setkání na předměstí Paříže se neočekává žádný výsledek, avšak účast Tálibánu vedle zástupců parlamentních afghánských stran, ale i dalšího radikální islamistické organizace Hezbe islámí, činí podle AP konferenci výjimečnou. Zástupci Tálibánu se ovšem letos osobně účastnili už jedné takové akce pořádané univerzitou v Kjótu.

„Za Tálibán přijedou dva lidé, jména teď neprozradím," potvrdil mluvčí Tálibánu Zabiulláh Mudžáhid. Dodal, že delegáti vysvětlí pozice a politiku Tálibánu, ale o míru se bavit nebudou. „To shromáždění není mírovou konferencí,“ poznamenal.

Mírová jednání mezi afghánskou vládou podporovanou USA a Tálibánem zkrachovala v březnu, údajně kvůli pěti členům Tálibánu, které Američané drží ve věznici Guantánamo na Kubě a nechtějí je pustit.

Reklama

Výběr článků

Načítám