Hlavní obsah

Další celebrity zadrží kvůli sexuálnímu skandálu moderátora BBC Savileho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská policie, která vyšetřuje rozsáhlý případ zneužívání nezletilých ze strany moderátora BBC Jimmyho Savileho, má na seznamu podezřelých již 25 celebrit, většinou z okruhu rádia a televize. Podle listu Daily Mail jich může být na přelomu roku šest zadrženo k pěti již zajištěným.

Foto: Profimedia.cz

Budova Scotland Yardu v Londýně

Článek

Policisté nasazení do operace Yewtree uvedli, že mnohé oběti už nebyly schopné identifikovat, kdo je zneužil. V nejméně v tuctu případu mají policisté ale dost důkazů, aby mohly rozhlasové a televizní celebrity zadržet.

Podle policistů má operace Yewtree tři vrstvy. První se týká samotného moderátora a přímých obvinění proti němu. Druhá se týká sexuálního násilí, kterého se Savile dopustil spolu s dalšími lidmi, například v zákulisí nebo na večírcích, jichž se účastnili jeho spolupracovníci nebo pop hvězdy.

Foto: Paul Hackett, Reuters

Jimmi Savile na archivním snímku

Třetí vrstva je zaměřena na zneužívání, které nemá nic společného se Savillem. Mezi šesti podezřelými, kteří už byli vyslechnuti, je i mediální mág Max Clifford, který se stal ve čtvrtek pátým zadrženým.

Už v listopadu byl zadržen a později propuštěn na kauci 67letý DJ Dave Lee Travis. Na kauci byli propuštěni i bývalý producent BBC, dnes už 75letý Wilfed De´ath, odsouzený pedofil a glamrockový zpěvák 68letý Gary Glitter, který se měl účastnit divokých orgií se Savilem, a o rok starší komik Freddie Star. Všichni ale popírají, že by porušili zákon.

Podle Scotland Yardu se vyslýchá na 450 potenciálních obětí. Většina z nich uvedla, že je zneužil přímo Savile. Celkem ale zneužití uvedli 25 jmen známých osobností, které je údajně zneužili. Podle listu Sunday Times se některá další jména opakovala, některá i šestkrát.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám