Hlavní obsah

Kdyby nebyl spáchán atentát ve Smolensku, spadlo by letadlo cestou do USA, tvrdí Kaczyński

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Předseda polské opoziční konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński trvá na tom, že jeho bratr Lech se stal obětí atentátu. V sobotu ve městě Opole navíc řekl, že kdyby se tupolev nezřítil 10. dubna 2010 ve Smolensku, havaroval by o několik dní později při cestě hlavy státu do USA.

Foto: Katarina Stoltz, Reuters

Lech Kaczyňski

Článek

„K atentátu na prezidentský speciál by došlo během jeho pozdější cesty do Spojených států, ale nedošlo by k němu v USA,“ řekl Kaczyńsky na Opolské univerzitě během projevu pro několik set lidí. Další podrobnosti „o chystaném atentátu během cesty od USA“, ale neuvedl. Před několika dny však řekl, že „ve Smolensku došlo ke zločinu, za kterým stojí dosud nepotrestaní tehdejší nejvyšší představitelé“. Neuvedl kteří, většina vládnoucí garnitury však zemřela právě 10. dubna při pádu prezidentského speciálu, který si vyžádal 96 mrtvých.

Kaczyński také naznačil, že mohlo jít o mezinárodní spiknutí: „Jak je známo, Bílý dům odmítl pomoc při vyšetřování smolenské katastrofy. Vůbec to nemusí být v zájmu Američanů, takže se jejich rozhodnutí nedivím.“

Přes 30 000 Poláků podepsalo petici adresovanou Bílému domu, aby podpořil ustavení mezinárodní vyšetřovací komice, která by zjistila příčiny smolenské katastrofy.

„Na administrativu USA to však neudělalo žádný dojem a tuto žádost nepodpoří,“ uvedl v sobotu deník Fakt. Bílý dům v oficiální odpovědi na petici uvedl, že letecké neštěstí ve Smolensku „v souladu s chicagskou konvencí vyšetřují polská a ruská komise a USA jejich úsilí plně podporují.“

Reklama

Výběr článků

Načítám