Hlavní obsah

Berlusconi se vrací do politiky, chce se stát premiérem

Milán

Italský pravicový politik Silvio Berlusconi v sobotu oficiálně potvrdil, že se ve volbách v příštím roce pokusí získat křeslo premiéra za svou stranu Lid svobody. Novinářům v Miláně řekl, že si poběží pro vítězství. Také vysvětlil, proč se do politiky vrací.

Článek

Berlusconi řekl, že jeho strana Lid svobody nedokázala najít šéfa, který by byl tak dobře známý jako on sám. Řekl, že se všichni ve straně shodli, že by potřebovala někoho, jako byl Berlusconi v roce 1994, ale nikdo takový tu není.

„Není to tak, že bychom se nedívali, ale každý potřebuje čas, aby byl uveden do pozice vůdce,“ řekl Berlusconi, když mluvil o svém nástupci v čele Lidu svobody Angelinu Alfanovi.

Dodal, že se vrací také kvůli tomu, že pravice nyní v průzkumech zaostává za levicí.

Návrat se čekal, protože ve čtvrtek stáhl Lid svobody svou podporu úřednické vlády Maria Montiho, ale nesvrhl ji. Volby se stejně musejí konat nejpozději v dubnu, i když Lid svobody by si přál, aby proběhly 10. března. [celá zpráva]

Berlusconi řekl, že politika úsporných opatření Montiho vlády škodí Itálii, protože stavěl jen na škrtech v ekonomice, která nerostla. Berlusconi přitom rezignoval v listopadu 2011, nejen kvůli sexuálnímu skandálu s nezletilou marockou tanečnicí, ale taky kvůli tomu, že se Itálie dostala do krize.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám