Hlavní obsah

Berlusconiho strana ukončila podporu italské úřednické vládě

Řím

Den poté, co bývalý italský premiér Silvio Berlusocni opět naznačil, že by se vrátil do politiky, jeho Lid svobody (PdL) v pátek řekl, že doba vlády premiéra Maria Montiho končí. Její předseda Angelino Alfano ale dodal, že nechce Itálii vystavit chaosu, i když Lid svobody ve čtvrtek nepodpořil Montiho v hlasování o důvěře.

Foto: Max Rossi, Reuters

Silvio Berlusconi

Článek

PdL ve čtvrtek bojkotovala hlasování o důvěře vládě v obou komorách parlamentu, levicová opozice ji okamžitě obvinila z nezodpovědnosti. Prezident Giorgio Napolitano ale trvá na tom, aby dočasný kabinet dovládl v klidu a předseda PdL Angelino Alfano řekl, že ji nepotopí: „Včera jsme nehlasovali o důvěře, protože si myslíme, že Montiho vláda se blíží ke konci, nechceme dostat instituce a zemi do chaosu.“

Na čtvrteční hlasování o důvěře okamžitě zareagovaly trhy a zvětšila se propast mezi bezpečnějšími německými desetiletými dluhopisy a německými na 326 základních bodů, ačkoli na začátku týdně to bylo méně než tři sta bodů. Body udávají míru rizikovosti.

Alfano se také sešel v pátek s Napolitanem, ale o schůzce není nic známo. Volby se nemohou konat později než v dubnu, bývalý ministr za PdL Altero Matteoli řekl, že straničtí představitelé hovoří o 10. březnu.

Analytici ale halasná prohlášení pravice neberou až tak vážně. PdL podle všech dosavadních průzkumů nemá ani pod Berlusconiho vedením šanci volby vyhrát. Největší podporu má levicová Demokratická strana (PD) Piera Luigiho Bersaniho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám