Hlavní obsah

Fico učitelům neustoupil, platy jim zvýší jen o pět procent

Právo, Novinky, ivi (Bratislava)
Bratislava

Slovenská vláda neustoupila požadavku školských odborů na zvýšení mezd učitelů o desetinu a ve čtvrtek schválila navýšení platů pouze o pět procent. Tarifní mzdy učitelů základních a středních škol se změní od Nového roku. Kabinet Roberta Fica (Směr-sociální demokracie) rozhodl o zvýšení platů učitelů na pozadí stávky a protestů pedagogů.

Foto: Sebastien Pirlet , Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

„Vláda rozhodla o zvýšení mzdy v průměru měsíčně o 50 až 60 eur,“ uvedl Fico po zasedání vlády. Podle premiéra by hrubá měsíční mzda učitele od příštího roku měla dosáhnout 930 eur (asi 23 tisíc Kč). Fico upozornil, že peníze pro pedagogy a nepedagogické pracovníky získá vláda šetřením prostředků v ostatních resortech.

Robert Fico avizoval, že ve školství dojde k vážným zásahům. „Vytvoříme fórum, na němž budou přijímány nejzávažnější rozhodnutí týkající se škol. Musíme mluvit o počtu škol a o počtu učitelů,“ poznamenal. Upozornil, že systém není zdravý, když ze základních škol vychází 45 tisíc žáků a střední školy nabízejí 83 tisíc volných míst.

Slovenští učitelé minulý týden tři dny stávkovali a požadovali desetiprocentní zvýšení mezd. Fico označil tento požadavek za nereálný. Odbory stávku přerušily, ale avizovaly další protestní akce, pokud nedojde k dohodě s vládou. Na čtvrteční rozhodnutí kabinetu zatím odbory nereagovaly, ve středu však odmítly nabídnuté zvýšení mezd o 7,5 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám