Hlavní obsah

Španěl našel své rodiče po 47 letech odloučení

– Bilbao
Novinky, rei

Quique Olivert je jedním z celé generace „ukradených dětí“, které byly za vlády španělského diktátora Franciska Franka násilím odebrány rodičům s nepohodlnými světovými a politickými názory. Olivert své pravé rodiče neviděl 47 let, tedy po celý svůj dosavadní život. Vyhledal je, teprve když jeho adoptivní otec a matka zemřeli. O znovushledání rodiny ve středu informovala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Režim generála Franciska Franka dal ideologicky převychovat stovky tisíc dětí.

Článek

„Moje matka se zhroutila, když mě uviděla. Řekla mi, že mě nikdy neopustila, ale že mě jí vyrvali z náruče. Netušila, jestli jsem naživu, anebo jsem mrtvý. Bylo to velmi dojemné. Neviděla svého syna 47 let,“ popsal setkání Olivert.

Olivert, jenž provozuje bar v jihošpanělském pobřeží, našel po smrti svých adoptivních rodičů nesrovnalosti v dokumentech. „Měl jsem šťastné dětství, moji adoptivní rodiče mě milovali. Řekli mi, že jsem adoptovaný, ale já jsem si vždycky myslel, že to bylo legálním způsobem,“ uvedl Olivert.

Muž posléze kontaktoval organizaci, která pomáhá stovkám tisíc lidí, které od sebe rozdělil Frankův režim. Nakonec se podařilo jeho pravé rodiče vystopovat, a to až v Bilbau na severu země. A nejen to, Olivert se také dozvěděl, že má o pět let starší sestru. Příbuzenství prokázaly vzorky odebrané DNA.

Oliverta odebraly matce v roce 1965 katolické sestry ještě v porodnici. Důvodem údajně byla skutečnost, že matka nebyla vdaná. Ta se svým partnerem a Olivertovým otcem nicméně žije dodnes. Matka má 70 roků, otec je o pět let starší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám