Hlavní obsah

U Turecka se potopila loď československé výroby

Istanbul
Aktualizováno

U tureckých břehů v Černém moři se v úterý potopila nákladní loď Volgo Balt 199. Jeden člen posádky zahynul, dalších šest se pohřešuje. Uvedly to turecké úřady. Podle čísla byla loď vyrobena v Československu. V oblasti, kde zuří bouře, hrozí potopení další nákladní lodi.

Sesterská loď Volgo Balt 230

Článek

Turecká pobřežní stráž byla požádána, aby zahájila záchrannou operaci. Vyslala vrtulník a záchranné čluny. Posádku plavidla Volgo Balt 199 tvořilo 11 Ukrajinců a jeden Rus. Čtyři lidé byli zachráněni a jeden muž byl nalezen mrtvý. Ostatní se pohřešují.

Pobřežní bezpečnostní služba dodala, že v oblasti potopení lodi Volgo Balt 199 se v důsledku špatného počasí dostala do potíží další nákladní loď se 14 členy posádky, které také hrozí, že se potopí.

Volgo Balt jsou říční lodě o délce 114 metrů o výtlaku 3500 tun, které mohou plout i po moři, uvádí web riwerships.ru. První byly vyráběny v šedesátých letech v SSSR. V sedmdesátých letech byla výroba předána do Československa, kde se v loděnicích v Komárnu vyráběly vylepšené verze Projektu 791 a označované jako 2-9. Vyrobeno jich bylo 152, z toho 79 ve verzi 2-95A/R, přičemž první byla Volgo Balt 173.

Podle webu marinetraffic.com byla loď vyrobena v roce 1976. Registrována byla na Svatém Kryštofu a Nevisu. Z kerčského přístavu na Krymu vyplula v sobotu.

V roce 1993 se dvě tyto lodě potopily. Několik jich bylo sešrotováno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám