Hlavní obsah

Fico nabízí učitelům pětiprocentní nárůst mezd, některé školy stále protestují

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava
Aktualizováno

Po pondělním jednání s odbory nabídl premiér Robert Fico učitelům pětiprocentní navýšení tarifních mezd, dalším přerozdělením finančních prostředků ve školství by učitelé dosáhli hrubého navýšení platu o 7,5 procenta. Kantoři starší 55 let s 25letou praxí by také neměli být až do odchodu do důchodu propuštěni. Novináře o tom informoval ministr školství Dušan Čaplovič.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Shromáždění učitelů v Bratislavě

Článek

„Vytvoříme tím všechny podmínky pro to, aby tito lidé, kteří mají dobrou kvalifikaci, dobré schopnosti a jsou pro vzdělávací proces nepostradatelní, mohli až do odchodu do důchodu pracovat ve školství,“ uvedl Čaplovič.

Kabinet také nabízí učitelům pětiprocentní zvýšení tarifních mezd.

Odboráři se v úterý budou radit, zda nabídku vlády přijmou.

Pokračuje "štafetová stávka"

Část slovenských škol zatím vyslovila nespokojenost s výsledkem stávky z minulého týdne, která byla po třech dnech ukončena, a v pondělí zahájila takzvanou štafetovou stávku. Do protestu se mají zapojit školy po celém Slovensku.

„Nesouhlasíme s přerušením stávky, protože požadavky a cíle učitelů nebyly splněny,“ řekl učitel dějepisu na gymnáziu Ladislava Sáru v bratislavské městské části Karlova Ves Slavomír Drahoš. Učitelé nadále požadují desetiprocentní zvýšení mezd.

V pondělí se neučilo například na bratislavském gymnáziu Metodova, ve Spojené škole Novohradská a na základní škole Karloveská 61. „My jsme to udělali hlavně proto, abychom se mohli ráno podívat do zrcadla. Já jsem učitel a se mnou, s námi, tady nikdo nebude mávat ani manipulovat,“ uvedla zástupkyně ředitelky základní školy Eva Horníková. Do štafetové stávky se má postupně přidat 17 až 20 škol.

Žáci a rodiče stávku většinou podporují. Důkazem bylo například pondělní shromáždění asi tisícovky studentů v Trenčíně. Studenti drželi v rukou transparenty „Politici žijí v luxusu, my se učíme v humusu“, „Odstraňte korupci a peníze budou“ nebo „Víc peněz do školství“.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám