Hlavní obsah

Haló? Zbavte mě zlého! V Itálii zřídili horkou linku proti temným silám

Milán

Italská katolická církev zřídila v Miláně telefonní linku zaměřenou na pomoc proti ďáblovi a temným silám. Zástupce arcidiecéze monsignor Angelo Mascheroni, který má boj proti zlu na starosti od roku 1995, prohlásil, že kurie musela zdvojnásobit počet božích bojovníků proti ďáblu, aby si poradila s rostoucím počtem žádostí o pomoc. O opatření informoval britský list The Independent.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Dostáváme spoustu žádostí, proto jsme zřídili telefonní ústřednu, která je k dispozici od pondělí do pátku mezi 14:30 a 17:00 hodin,“ řekl Mascheroni. „Lidé v nouzi mohou volat a získat kontakt na kněze v jejich místě,“ doplnil.

Kurie podle Mascheroniho slov musela nasadit dalších šest kněží k stávajícím šesti, aby pokryla žádosti o pomoc, kterých podle něj za posledních 15 let dvojnásobně přibylo. Mascheroni řekl, že znal jednoho kněze, který navštívil až 120 lidí denně. „To jim potom mohl nabízet jenom rychlé požehnání, a to nestačí. Měly by být maximálně dvě až čtyři schůzky denně,“ poznamenal Mascheroni.

Lidé chtějí vyřešit přízemnější problémy

Upozornil, že spíš než s ďáblem, ale církev pomáhá v boji s lidskou nedokonalostí. „Fenomén skutečného ďábla se, alespoň podle mojí zkušenosti, vyskytuje velmi zřídka. Ve skutečnosti většinou nejde o žádného démona,“ řekl Mascheroni. Vysvětlil, že lidé chtějí vyřešit přízemnější problémy, například potíže s dětmi, které chodí za školu nebo berou drogy, anebo trpí různými poruchami.

Ty, kdo potřebují pomoc, ale varoval, aby se neobraceli na šarlatány, kteří z nich jen tahají peníze. „My vám budeme věnovat čas a dáme požehnání, všechno zcela zdarma,“ podotkl.

Britský list poznamenal, že ne všichni Mascheroniho kolegové mají takový realistický pohled. Připomněl bývalého vrchního exorcistu ve Vatikánu Gabriela Amortha, který tvrdí, že proti ďáblu zasáhl v 70 000 případech. Za ďábelské považuje i romány či jógu.

Reklama

Výběr článků

Načítám