Hlavní obsah

Mečiar píše paměti, vládní spisy ukrýval v seníku

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Bývalý slovenský premiér Vladimír Mečiar osm let ukrýval vládní dokumenty v seníku. Mečiar v rozhovoru pro agenturu TASR uvedl, že tyto dokumenty nyní využívá jako podklady při psaní svých pamětí. Podle něj bude text pro mnohé nepříjemný, protože ukáže, jak to bylo s rozdělením Československa.

Foto: Andrej Stolár , ČTK

Vladimír Mečiar na tiskové konferenci.

Článek

„Naučil jsem se, že mi každou chvíli přišel někdo něco domů konfiskovat,“ odůvodnil neobvyklé místo uložení dokumentů Mečiar. Expremiér chce v pamětech nabídnout svůj pohled na období své vlády, o níž se podle jeho slov šíří nepravdy. Část pamětí chce Mečiar vydat hned, jak budou dokončeny. Druhá část by měla zůstat v trezoru a bude zveřejněna až po jeho smrti.

„Tím, že se bude uvádět historická pravda o osobách a událostech, jak jsem ji vnímal a jaká je v dokumentech, bude to velmi nepříjemné. Domluvil jsem se s českou stranou, že teď nebudu publikovat nahrávky z rozhovorů, kterých má česká strana maličkou část a já všechny kromě prvního jednání,“ dodal Mečiar.

Podle Mečiara se množí dezinterpretace hlavně kolem rozdělení Československa. Ve svých pamětech chce proto podle svých slov uvést historickou pravdu.

Expremiér v rozhovoru nevyloučil návrat do politiky, protože Slovensko se prý nevyvíjí dobrým směrem. “Mám dát ještě jednou návrh a nabídku ke spolupráci, nebo se na to už vykašlat a říct si, že co si lidé vybrali, ať si tedy užijí? Toto se ve mě bije,“ zdůraznil Mečiar.

Reklama

Výběr článků

Načítám