Hlavní obsah

Videa Pussy Riot jsou extrémistická a musejí být stažena, rozhodl soud

– Moskva

Moskevský obvodní soud ve čtvrtek označil videa, která vytvořila ruská feministická skupina Pussy Riot, za extremistická. Musejí být proto stažena z webu. Internetové stránky, které tak neučiní, mohou být uzavřeny. Omezen musí být také přístup na stránky skupiny a na její blog, uvedla televize SkyNews.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Pussy Riot u odvolacího soudu

Článek

Soud svým verdiktem zakázal nejen záznam z vystoupení v chrámu Krista Spasitele, ale i další videa Pussy Riot. Jazykoví experti prokuratury označili videa za urážlivá. Soud uvedl, že svůj verdikt vynesl na základě rozhodnutí komise expertů, kteří posoudili záznam z chrámu Krista Spasitele, kde členky uvedly „punkovou modlitbu“ proti Putinovi a jeho podpoře ze strany hlavy pravoslavné církve.

Soudkyně Marina Musimovičová při vynášení rozsudku řekla, že video „v sobě má prvky extremismu, zejména ve slovech a akcích, které urážejí různé sociální skupiny na základě náboženství“.

Díla označená za extremistická jsou dána na černou listinu ministerstva vnitra, na kterém je nyní 1500 děl, často vytvořených zakázanými náboženskými a ultranacionalistickými skupinami.

Kvůli performanci v kostele se tři členky punkové skupiny ocitly před soudem. Do vězení byly poslány Marija Aljochinová s Naděždou Tolokonnikovovou. Jekatěrina Samucevičová vyvázla s dvouletou podmínkou. Čtvrteční proces označila za jasný příklad cenzury v Rusku, napsala BBC.

Kdo záběry pořídil, není jasné. Dvěma dívkám, které se happeningu zúčastnily, se podařilo před strážci pořádku uniknout a jejich totožnost policie nezjistila.

Rozhodnutí nařizující odstranění záběrů z internetu je nepravomocné, během tří dnů je možné se proti němu odvolat. Kdo by měl odvolání podat, ale advokátům není jasné. Členky Pussy Riot účastnicemi procesu nebyly, protože soudu se nepodařilo prokázat jejich podíl na výrobě osudného klipu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám