Hlavní obsah

Britská vláda se neshodla na zprávě o praktikách tisku a jeho regulaci

Londýn
Aktualizováno

Ve čtvrtek byla zveřejněna zpráva komise lorda Levesona o kultuře, etice a praktikách britských médií. Doporučila tvrdší kontrolu tisku a ustavení nezávislého orgánu pro jeho regulaci, aby lidé nebyli vystaveni odposlechům. Rozdělila britskou vládu. Mluvčí premiéra podle BBC potvrdila, že David Cameron vydá samostatné prohlášení ke zprávě a vicepremiér Nick Clegg též své vlastní.

Foto: aul Hackett , Reuters

Lord Leveson se zprávou o britských médiích

Článek

Levesonovu zprávu dostali oba politici už ve středu. Předem ji dostali i lidé postižení praktikami bulvárního tisku.

Lord Brian Henry Leveson řekl, že jeho cílem je ochránit oběti a osoby, které si stěžují. Měl by být vytvořen arbitrážní systém, který umožní lidem žádat nápravu a odškodné, aniž by museli jít k soudu. Kritizoval i vztahy mezi politiky a tiskem během posledních dvaceti let.

Ve zprávě je doporučena regulace tisku. Liberální demokrat Nick Clegg se s konzervativcem Davidem Cameronem neshodl na otázce budoucí regulace tisku. Poradci liberálních demokratů ale zdůraznili, že nejde o „masivní rozdělení nebo neshodu“, i když je to první skutečně výrazný rozpor od ustavení koaliční vlády v roce 2010. Komise odmítla návrh vydavatelů, že by tisk reguloval sám sebe dobrovolně, ale chtěla nezávislý regulační orgán. Ten by měli jako dosud tvořit zástupci médií, spolu s nimi by ale do něj měli mít přístup také lidé na médiích nezávislí.

Cameron je pro nezávislý regulační systém. Clegg se vyjádřil „pro silný, nezávislý a ostrý tisk, který bude schopen volat lidi u moci ke skládání účtu“. Požaduje ale i ochranu obyčejných lidí, nevinných a ohrožených.

Předseda opozičních labouristů David Miliband ale řekl, že doufá, že se vše připraví na základě shody napříč všemi partajemi.

Zpráva zřejmě kritizuje nejen samotný tisk, ale i politiky a policisty, kteří tisku poskytovali informace.

 Praktiky bulvárního tisku

Komise byla ustavena kvůli praktikám dnes už zrušeného nedělníku News Of The World, který využíval odposlechy schránek telefonů a nabourávání se do nich i do e-mailových kont. [celá zpráva]

Terči se stala nejen královská rodina, ale i herec Hugh Grant, zpěvačka Charlotte Church a hlavně rodina zabité dívky Milly Dowlerové. List se naboural do mobilu zavražděné ještě v době, kdy po ní policisté pátrali jako po nezvěstné. Protože její hlasová i SMS schránky byly zaplněné, začali starší zprávy mazat, což vyvolávalo dojem, že děvče je naživu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám