Hlavní obsah

Za pád concordu a smrt 113 lidí nemohou aerolinky Continental, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž
Aktualizováno

Francouzský odvolací soud ve čtvrtek zvrátil předchozí verdikt, že za pád nadzvukového letounu Concorde společnosti Air France a smrt 113 lidí mohou americké aerolinky Continental Airlines. V roce 2010 soud první instance rozhodl, že za nehodu z roku 2000 nese vinu americká letecká společnost.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při pádu Concordu před 12 lety zemřelo 113 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Společnost Continental Airlines byla v roce 2010 odsouzena k zaplacení miliónu eur odškodného francouzským aeroliniím a dalších 200 000 eur jako pokutu. Právě z jejího letounu DC-10 odpadla titanová lamela, která se odrazila od kol startujícího concordu a prorazila jeho palivovou nádrž. Concorde pak začal hořet.

Společnost Continental navíc u svého stroje nechala vyměnit původní duralovou lamelu za tvrdší titanovou. Původní by zřejmě nádrž neprorazila. [celá zpráva]

Podle agentury AFP zrušil i odsouzení dvou zaměstnanců Continental Airlines a jednoho představitele letecké civilní správy Francie, kteří byli podle soudu první instance za tragédii se 113 mrtvými také odpovědní.

Foto: ČTK/AP

Hořící Concorde

Air France navíc u civilního soudu požadují po Continental Airlines dalších 15 miliónů eur za náhradu škody. Očekává se, že verdikt civilního soudu zohlední verdikt soudu trestněprávního.

Katastrofa vedla k ukončení provozu concordů, které byly posledními nadzvukovými dopravními letadly v dlouhodobém běžném provozu. Letouny byly ovšem extrémně nákladné kvůli vysoké spotřebě pohonných hmot, byly však velmi rychlé.

Foto: ČTK/AP

Hašení trosek letounu Concorde

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám