Hlavní obsah

Učitelé na Slovensku po třech dnech přerušují stávku

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava
Aktualizováno

Učitelské odbory na Slovensku přerušily v třetí den stávky svůj protest. Nadále však budou pokračovat ve vyjednávání se zástupci vlády. Stávka skončí dnes v 18:00 hodin.

Foto: Jan Koller, ČTK

Stávka učitelů v Bratislavě

Článek

„Věřím, že v krátkém čase dojde k takovému rozhodnutí, které bude uspokojivé pro obě strany,“ uvedl premiér Robert Fico po neúspěšném čtyřhodinovém nočním jednání. Stávka tak ve středu pokračovala, odboráři její přerušení oznámili krátce po 10:00.

Učitelé žádají desetiprocentní zvýšení mezd. Vláda nabízí pracovníkům ve školství pětiprocentní zvýšení platů. Fico přitom upozorňoval odboráře, že ani tato nabídka možná nebude dlouho na stole.

Stávkový výbor rozhodl o přerušení stávky také s ohledem na platy učitelů. Každým dnem stávky totiž kantoři přicházejí o část platu a jejich vánoční mzda bude ještě nižší než obvykle. „Stávku jsem podpořila, ale děsím se, kolik eur dostanu v prosinci na účet. Před Vánocemi to bude kruté,“ uvedla učitelka Jana z Bratislavy.

Podle odborářů stávkovalo 70 procent základních a 60 procent středních škol. V několika školách se však už v úterý začalo učit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám