Hlavní obsah

V EU jsou slepí spojenci, které už nestačí jen popostrčit, aby prozřeli, řekl Klaus v Londýně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus v úterý v Londýně na půdě britského parlamentu představil anglické vydání své knihy o evropské integraci. U příležitosti návštěvy metropole poskytl rozhovor televizi SkyNews.

Foto: repro SkyNews

Prezident Václav Klaus při rozhovoru pro televizi SkyNews

Článek

Na první otázku začínající větou "Neměl jste nikdy moc iluzí o evropské integraci", Klaus odpověděl: "Děkuji vám za tuto otázku, původní titul je Evropská integrace bez iluzí, ale britský vydavatel to poupravil na Europe: The Shattering of Illusions." (volně by se dalo přeložit jako Evropa: Roztříštění iluzí, pozn. red.)

Klaus reagoval i na další dohodu o pomoci zemím v dluhové pasti: "Euro drží pohromadě, ale je otázka, zda je to pozitivní, nebo negativní informace, dokážu si představit, že eurozóna bude existovat dál s ohromnými injekcemi peněz, které ji udržují naživu."

Zmínil, že to bude stát další peníze, a dodal, že v unii jsou slepí spojenci, které už nestačí jen popostrčit, aby prozřeli: "Jako někdo, kdo se účastní summitů, se obávám, že někteří budou pokračovat dál bez ohledu na skutečnost a bude to stát peníze daňové poplatníky."

Klaus nadřazuje demokracii ekonomickému růstu

Klaus uvedl, že svou knihou neměl zájem nijak ovlivnit probíhající kampaň proti EU ve Velké Británii, ale dodal: „Tady je to téma.“ K odchodu Spojeného království z Evropské unie se ale vyjádřil z českého pohledu: „Odchod Británie by byla pro nás ztráta.“

Klaus se také vyjádřil ke svému termínu "Svaz evropských postdemokratických republik", když řekl, že pro něj jako pro někoho, kdo strávil většinu života v komunismu, „je otázka demokracie důležitější než otázka růstu, a to jsem profesor ekonomie“.

Klaus dostal otázku i na globální oteplování. Uvedl, že své názory na ně nezměnil, ale že vidí, že Londýn je stále stejný, jako byl, tedy mlhavý. Dodal ale, že tomuto tématu věnoval jinou svou knihu.

Jiný moderátor si v upoutávce nevybavil Klausovo jméno 

Pikantní bylo upozornění jiného moderátora SkyNews na rozhovor s českým prezidentem asi hodinu před samotným vysíláním. Nedokázal si totiž vybavit jméno a po malém zaváhání prohlásil: „Myslím, že je to Václav Havel“.

V další upoutávce moderátorka raději neuvedla žádné jméno a řekla jen, že bude interview s českým prezidentem, který nevěří v euro.

Klaus v úterý v britské metropoli představil anglické vydání své knihy Evropská integrace bez iluzí. Kniha vyšla v září u nakladatelství Bloomsbury.

Reklama

Výběr článků

Načítám