Hlavní obsah

Pravda o Kosovu do Bruselu nedorazí, tvrdí německý policista

Právo, KOV

Žádný zodpovědný člen mise EU pro Kosovo (EULEX) nehlásí do Bruselu pravdu o zemi. Z Kosova jdou jen přikrášlená sdělení. Napsal to německý týdeník Der Spiegel ke zprávě německého policisty, který si přál zůstat v anonymitě.

Foto: Reuters

Dívka s albánskou vlajkou, kterou používá i UCK, během oslav nezávislosti Kosova na Srbsku.

Článek

Vznik tamní policie přirovnal k elektrárně Obilič u Prištiny. Od doby, kdy NATO v roce 1999 z Kosova vyhnalo Srby, tu měl být namontován filtr. Dosud se tak nestalo, a zařízení dál chrlí spad do ovzduší. Pokus Unie vybudovat v Kosovu funkční právní stát vypadá podle něj stejně.

Za deset let, co zná tento policista Kosovo, se toho podařilo málo. Přes intenzivní výcvik a poskytování výzbroje podle evropských standardů se policisté více zajímají o radarové kontroly než o boj s kriminalitou. Chytat hříšníky rychlosti je pohodlnější.

Zeď mlčení

Korupce mezi policisty je vysoká – je-li někdo přistižen v ukradeném autu, podplatí policistu a má vystaráno. Velké zločince nechytají – chrání je tradiční klanové struktury a vazby mezi figurami z bývalé tzv. osvobozenecké armády UCK, z níž pochází i mnoho policistů. Ti nechtějí mít nálepku zrádců, kteří „kálejí do vlastního hnízda“, a sotva tedy budou stíhat své bývalé velitele, zbohatlé na narkobyznysu.

Policisté ani nevědí, co se skutečně v zemi děje. Například o městě Ferizaj se mluví jako o největším balkánském místě pašování drog, ale nikdy jsme tam nezajistili větší množství drog, řekl týdeníku německý policista.

Podle něj je jisté, že Kosovo pevně drží v rukou struktury organizované kriminality. Potvrzuje to nepřímo například množství benzinových pump a nákupních center, kde nejsou žádní zákazníci. Logicky tedy slouží hlavně k praní špinavých peněz.

Svědek se oběsil

Před několika týdny byli zatčeni šéf městského parlamentu Prištiny a předseda kosovského fotbalového svazu, kteří měli za úplatky a drahá auta slíbit stavebním podnikům pozemky v přírodní rezervaci. Skandál se provalil jen proto, že firmy povolení nedostaly, ale slibující politici auta přece žádali.

Nefunguje ani justice – mnoho míst je neobsazeno. Byl to úspěch, když jeden z bývalých příslušníků UCK Fatmir Limaj, poslanec vládní strany, byl obviněn, že jako velitel zodpovídal za mučení a vraždu sedmi Srbů a jednoho Kosovana. Pak se ale jeden z důležitých svědků, jenž byl kvůli bezpečnosti převezen do Německa, loni v září v Duisburgu oběsil. A Limaj byl osvobozen.

V Kosovu platí krevní msta a je těžké přesvědčit obyvatele o evropském právním a hodnotovém systému. Tradiční struktury jsou nadále mocné – a stát je slabý, shrnul Der Spiegel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám