Hlavní obsah

Švédská vláda chce daňově zvýhodnit domácí vyučování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Švédská vláda chce daňově zvýhodnit platby za domácí učitele. V poměrně egalitářském Švédsku je to mnohými vnímáno jako další krok k rozevírání nůžek mezi chudými a bohatými, informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Domácí vyučování má být ve Švédsku svázáno s daňovou úlevou.

Článek

Švédská vláda chce daňově ulevit rodičům, kteří pro své děti najímají domácí učitele na doučování a pomoc s domácími úkoly. Vláda si od tohoto opatření slibuje zlepšení vzdělání švédských školáků, kteří se v mezinárodních znalostních žebříčcích v posledních deseti letech pomalu propadají.

"Politici musí usilovat o soudržnost země. Toto nás rozděluje," řekl Reuters poslanec opoziční sociální demokracie Hans Olsson. "Lidé, kteří jsou závislí na sociální podpoře a potřebují pomoc, toho nemohou využít," kritizuje poslanec plán.

Švédové jsou zvyklí na vysoké daně i všeobecný blahobyt, ale údaje OECD ukazují, že i v této skandinávské zemi roste nerovnost. Vláda pravého středu premiéra Fredrika Reinfeldta v posledních šesti letech sociální systém částečně reformovala a zaváděla četné daňové výhody.

Proti navrhovanému opatření je také předsedkyně švédských učitelských odborů Eva-Lis Sirenová. "Myslím, že by bylo rozumnější zdroje věnovat školám místo jednotlivým vybraným studentům mimo školu," řekla odborářka Reuters.

Podle údajů Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) z roku 2009 zaostávají 15letí Švédové za svými kolegy z většiny severských států jak ve čtení, tak v matematice, v nichž patří k průměru OECD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám