Hlavní obsah

Lídrům EU se nepodařilo dohodnout na rozpočtu

Brusel

Lídři Evropské unie se podle diplomatických zdrojů nedohodli na dlouhodobém rozpočtu unie na roky 2014 až 2020. O rozdělení stamiliard eur mezi státy se bude jednat na dalším summitu. Kdy příští vrcholné setkání bude, ale zatím není jasné.

Foto: Francoise Lenoir, Reuters

Prezident EU Herman Van Rompuy na summitu

Článek

Na to, že pravděpodobnost dohody je malá, to vypadalo už v noci na pátek. Unijní prezident Herman Van Rompuy ve snaze zmírnit kritiku zaznívající z řady stran přišel po zhruba 13hodinových čtvrtečních konzultacích s lídry jednotlivých zemí s novým návrhem.

Ten sice peníze v jednotlivých kapitolách popřesouval, avšak suma zůstala zhruba stejná, tedy někde nad 970 miliardami eur. To odpovídá 1,01 procentu hrubého domácího důchodu EU a je to o desítky miliard méně, než s čím dříve přišla Evropská komise.

Jenže některé země, které do rozpočtu dávají více peněz, než z něj pak dostávají zpět, ale jasně řekly, že je třeba škrtat více. Británie, Německo, Nizozemsko či Švédsko chtějí ušetřit další až desítky miliard eur. Kritika ale zněla i z dalších stran včetně Česka, kterému vadí malý díl peněz na politiku soudržnosti, z níž se financuje hlavně pomoc chudším regionům bloku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám