Hlavní obsah

Soud v Rusku zamítl žalobu na Madonnu, aktivisté ještě musejí zaplatit pořadatelům

Právo, Novinky, aš, sw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Petrohrad
Aktualizováno

Skupina občanských organizací, která zažalovala americkou popovou hvězdu Madonnu za údajnou propagaci homosexuality během jejího srpnového vystoupení v Petrohradu, u soudu neuspěla. Musí naopak uhradit žalovaným ruským firmám, které se na pořádání koncertu podílely, soudní výlohy. Informoval o tom petrohradský server Fontanka.ru.

Foto: Reuters

Madonna během svého turné MDNA.

Článek

Soud sice Louisu Veronicu Cicconeovou, tedy Madonnu, řádně obeslal na její newyorské adrese i v jejím klubu Hard Candy, zpěvačka se ale podle očekávání nedostavila.

I tak ale byl o proces takový zájem, že se novináři do malé soudní síně nevešli, a museli poslouchat z vedlejší místnosti.

Chtěli stamilióny

Morální újmu věřících aktivisté vyčíslili na 333 miliónů rublů (asi 216 mil. Kč). Čím je částka podložena, vysvětlit nedokázali.

Soudce podle médií během stání dával najevo, že o údajné újmě příliš přesvědčen není. Tomu odpovídal i rozsudek – žaloba byla zamítnuta. Namísto Madonny tak budou platit aktivisté. Třem organizátorům mají uhradit náklady na proces ve výši 22 222 tisíc rublů a 22 kopějek, 22 000 rublů a 22 kopějek a konečně 16 666 rublů.

Tento neúspěch ale podle aktivistů neznamená, že se nechystají do dalších bitev. Bedlivý dohled už slíbili extravagantní popové hvězdě Lady Gaga. Ta má v Petrohradě vystoupit už 9. prosince.

Morální škody

Ochránce mravnosti z řad pravoslavných aktivistů popudilo, že královna popu při vystoupení vyzvala k toleranci k sexuálním menšinám, a poukázali na to, že v Petrohradu platí vyhláška, která propagaci homosexuality zakazuje. Madonna podle nich navíc ohrozila mravní výchovu mládeže, a tak prý nepřímo i obranyschopnost Ruska.

„Madonnina plánovaná veřejná akce mimo jiné přispěla ke snížení porodnosti. Po jejích výzvách se hoši a děvčata začnou více oddávat nemravnostem, což povede i ke ztrátě obranyschopnosti země. V armádě nebude mít kdo sloužit!“ obvinili zpěvačku aktivisté.

Aktivisté z řad odpůrců homosexuality požadovali po zpěvačce, aby vysvětlila svá slova na koncertu, kde řekla: „Nyní ukažte svou lásku a uznání homosexuální komunity. Chceme bojovat za právo být svobodní.“

Aktivisté požadovali odškodnění za morální škody, které způsobila. Jako důkaz mají video, kde šlape na kříž a žádá fanoušky, aby zvedli ruce a ukázali růžové pásky na podporu gayů a lesbiček. Pásky v sále rozdávali pořadatelé.

Homosexualita přestala být v Rusku trestná v roce 1993, ale homosexuálové jsou stále ostrakizováni a společnost je vůči nim plná předsudků.

Možná se po koncertu z dětí stanou gayové

Aktivisté odmítají, že se chovají jako ve středověku. „Nikdo nikoho neupaluje ani nepředává inkvizici," řekl advokát aktivistů Alexander Počujev.

„Madonna byla varována, že by se měla držet zákona a ignorovala to,“ řekla Darja Dědovová, která je mezi deseti aktivisty žalujícími Madonnu a pořadatele. Paradoxně jen jeden z devíti žalujících se koncertu zúčastnil.

„Možná nikdo nevidí tu vazbu, ale možná se po Madonnině koncertu nějaký chlapec stal gayem a dívka lesbičkou, narodí se méně dětí a tato velká země nebude schopna ubránit své hranice,“ řekl další aktivista Alexej Kolotkov.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám