Hlavní obsah

Polský politolog varoval před útokem na Sejm

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polský politolog Grzegorz Mathea (34) vylíčil ve své knize teroristický útok na Sejm nápadně podobný tomu, který připravoval Brunon K. (45). Toho začátkem listopadu zatkli agenti tajné služby. Přípravy útoku byly v pokročilém stadiu. Muž chtěl u sejmu odpálit čtyři tuny výbušnin ve chvíli, kdy bude projednávat rozpočet.

Foto: Polish Prosecutors Office/Handout , Reuters

Předměty zabavené u podezřelého

Článek

O útoku na budovu parlamentu, v níž se právě nacházejí prezident, premiér, ministři a všichni poslanci, psal v knize IV. Rzeczpospolita (IV. republika). „Autor v podstatě napověděl Brunonovi K.,“ napsal včera polský Newsweek. „Sejm, ani úřad vlády nejsou tak chráněné, aby se něčemu podobnému dalo zabránit,“ potvrdil ve středu pro Newsweek Mathea.

Foto: Slawomir Kaminski, Reuters

Budova polského Sejmu

Dodal, že jako běžný host mnohokrát navštívil parlament i úřad vlády, osobně se o všem přesvědčil a knihou chtěl varovat kompetentní místa dřív, než dojde k nejhoršímu. „Ochrana parlamentu je slabě ozbrojená, v blízkosti Sejmu nejsou žádné policejní složky, které by mohly operativně zasáhnout, a pochybuji, že osobní strážci členů vlády či prezidenta by něco zmohli v případě takového útoku,“ zdůraznil autor. Na otázku, zda neměl obavy, že se jeho kniha stane učebnicí pro atentátníky usilující zabít politiky, odpověděl, že jisté obavy měl. „Doufám však, že pro Brunona K. nebyla návodem při jeho konání,“ zdůraznil.

Radikální názory

Studenti a spolupracovníci Brunona K. ze Zemědělské univerzity v Krakově po zveřejnění, že připravoval atentát na nejvyšší polské představitele, se o něm vyjadřovali, že ho poznali jako slušného a tichého člověka. Na přednáškách na jiných vysokých školách se ale vůbec netajil radikálními názory. Říkal mimo jiné, že „už nastal čas přejít od slov k činům“ a „je třeba tu rudou bandu odstranit“. Posluchači psali na sociálních sítích, že je to „skutečný blázen, který to tady jednou vyhodí do vzduchu“, uvedla televize TVP.

Foto: Slawomir Kaminski, Reuters

Příslušníci tajné služby a prokuratury sledují video s pokusným výbuchem.

Polská média rovněž informovala, že ze čtveřice lidí, které Brunon K. naverboval do skupiny, s níž chtěl teroristický útok spáchat, byli dva zřejmě agenty tajné služby ABW. Ta totiž podrobně znala jeho záměry a o jeho zatčení rozhodla v okamžiku, kdy jeho kroky začaly být nepředvídatelné. Lidem ze své buňky například říkal, že je „podstatně chytřejší než Breivik, a jeho chyby určitě nezopakuje“.

Místo vězení léčebna

„Je dost pravděpodobné, že Brunon K. nebude odsouzen, ale skončí v psychiatrické léčebně, protože okolnosti nasvědčují, že nenese trestní odpovědnost za své činy. Samozřejmě že tomu budou předcházet podrobná psychiatrická vyšetření, která tento názor potvrdí, nebo vyvrátí,“ řekl ve středu přední polský advokát Mariusz Bartosiak.

Podle posledních informací nicméně útočníkovi – bude-li uznán jako svéprávný – hrozí trest odnětí svobody od osmi do patnácti let.

Reklama

Související témata:

Související články

Polského atentátníka udala manželka

Polskou tajnou službu ABW před 45letým Brunonem K., který chtěl odpálit čtyřtunovou nálož u budovy Sejmu, varovala jeho manželka. Zdálo se jí, že její manžel...

Výběr článků

Načítám