Hlavní obsah

Stoletý Němec za volantem přejel 88letou ženu

Právo, DPA, KOV

Dopravní nehoda v hesenském Wetzlaru vyvolala v Německu znovu debatu o starších řidičích. Stoletý majitel osobního vozu přejel osmaosmdesátiletou ženu, jejíž život se nepodařilo zachránit ani týmu lékařů na univerzitní klinice v Giessenu.

Foto: Novinky

Německá policie (Ilustrační foto)

Článek

Žena podle policie minulý čtvrtek vystoupila na zastávce z autobusu a chtěla na druhou stranu ulice. Při přecházení si ale zřejmě nevšimla vozu přijíždějícího z protisměru. Ten ji zachytil a těžce zranil. Záchranáři byli velmi rychle na místě a dovezli ji na kliniku do Giessenu, ale žena zraněním podlehla.

Muži odebrala policie řidičský průkaz, podstoupil rovněž krevní zkoušku a bylo zahájeno vyšetřování nehody. První zprávy hovoří o tom, že řidič sice bere nějaké léky, ale podle mluvčího ještě nelze říci, zda mohly ovlivnit jeho chování za volantem. Soudní znalec byl pověřen provést rekonstrukci nehody, aby bylo možno zjistit, zda řidič mohl zabránit střetu s chodkyní nebo zda vina je na nešťastnici.

Debata o seniorech za volantem

Dopravní experti a psychologové odmítají znovu vznášený požadavek omezit kvůli věku možnost starších lidí řídit auto. I podle Evropského autoklubu (ACE) není u většiny dopravních nehod na vině věk řidiče, ale zdravotní stav a chování řidiče za volantem.

Mluvčí ACE Rainer Hillgärtner připomněl, že v důsledku demografického vývoje obyvatelstva bude dále přibývat starších řidičů, a proto bude v budoucnu i provoz na silnicích poněkud pomalejší. Německý autoklub ADAC poukázal na to, že se osvědčují tréninkové jízdy starších řidičů s učiteli jízdy, kdy se může ukázat, jak jistí tito lidé za volantem ještě jsou.

Německé ministerstvo dopravy nevidí důvod předepisovat starším řidičům přísnější zdravotní prohlídky jen kvůli věku. „Schopnost řídit není otázkou věku, ale zdravotního stavu," řekl mluvčí úřadu v Berlíně. Zároveň se vyslovil pro dobrovolné prohlídky, jež mohou řidiči podstoupit u svých praktických lékařů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám