Hlavní obsah

Čeští, slovenští, polští a maďarští lékaři protestovali najednou

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Slovenští lékaři se v úterý připojili ke společnému protestu lékařů zemí Visegrádské čtyřky. Symbolický protest se konal ve stejném čase také ČR, v Polsku a Maďarsku.

Protest lékařů v BratislavěVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

V Česku protestovali zdravotníci ve třetině nemocnic. [celá zpráva]

Na Slovensku se lékaři v poledne shromáždili před bratislavskou Univerzitní nemocnicí na Kramárech pod heslem „Nemocný zdravotní systém ohrožuje každého“. Lékaři poukázali na neudržitelnost současného stavu. „Chceme upozornit na skutečnost, že základní problémy ve zdravotnictví jsou ve všech čtyřech zemích podobné,“ uvedl předseda Lékařského odborového sdružení Igor Tibenský.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Lékaři protestují před bratislavskou nemocnicí Kramáre.

Protestující upozornili, že i když občané odvádějí do zdravotnictví nemalé prostředky, profituje z toho pouze úzká skupina finančníků a politiků. „Nemocnice pacienta ošetří, ale pojišťovna zaplatí nemocnici jen 60 až 70 procent nákladů, nebo nezaplatí vůbec. „Dochází tak k zadlužování nemocnic, což v konečném důsledku zaplatíme všichni daňoví poplatníci,“ dodal Tibenský.

Lékaři upozornili, že v současnosti vysoko překročili limit nadčasových hodin, který určuje zákoník práce. Kdyby na základě toho podali výpovědi, došlo by například ke kolapsu poskytování pohotovostních služeb o Vánocích. „Navzdory tomu, že bychom byli rádi o Vánocích se svými rodinami, zůstaneme v nemocnicích,“ zdůraznil Tibenský.

Protest by mohli vystupňovat

Pokud se situace ve zdravotnictví nezlepší, nevyloučili lékaři koordinovaný ostrý protest v zemích Visegrádské čtyřky. Součástí protestu by mohlo být i podávání hromadných výpovědí.

Reklama

Výběr článků

Načítám