Hlavní obsah

V Itálii zadrželi únosce Berlusconiho pokladníka

Milán

Italská policie zadržela v pondělí šest lidí, které obvinila z únosu pokladníka expremiéra Silvia Berlusconiho a z pokusu vydírat bývalého předsedu vlády. Po Berlusconim požadovali 35 miliónů eur výměnou za informace, které mu pomohou v jednom z četných soudních procesů.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý italský premiér Silvio Berlusconi

Článek

Skupina únosců podle policie v polovině října násilím odvedla Berlusconiho pokladníka Giuseppe Spinelliho do jeho bytu, kde ho spolu s manželkou Annou držela celou noc. Snažili se přimět 71letého muže, aby zavolal Berlusconimu a oznámil mu, že pokud vyplatí 35 miliónů eur (asi 890 milionů korun), propustí ho a ještě mu předají dokumenty, které by údajně měly přinést zvrat v jednom ze soudních sporů bývalého premiéra.

Podle italských médií šlo o případ vydavatelství Mondadori, které Berlusconiho firma Fininvest v 90. letech získala na základě soudního rozhodnutí, ačkoli o něj měla zájem i mediální skupina CIR. Později vyšlo najevo, že Berlusconiho společnost soudce podplatila. Expremiér musel proto zaplatit CIR odškodné ve výši 560 miliónů eur (zhruba 13,5 miliardy korun).

Únosci nakonec Spinelliho byt opustili bez peněz. Od toho okamžiku je hledala policie. Berlusconiho advokát Nicolo Ghedini prohlásil, že pokladník odmítl peníze únoscům vyplatit, dokud mu neukážou slíbené dokumenty, což neučinili. Spinelli i jeho žena vyvázli z jejich zajetí bez vážné fyzické újmy, měl jen rozbité brýle.

Spinelli je jedním z nejbližších Berlusconiho spolupracovníků, podle deníku Corriere della Serra měl za úkol - mimo jiné - vyplácení peněz mladým placeným společnicím bývalého premiéra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám