Hlavní obsah

Nejrozsáhlejší sběr DNA v dějinách Nizozemska odhalil vraha 16leté dívky

– Amsterdam

Vraha 16leté Marianne Vaatstraové se nizozemské policii podařilo odhalit po 13 letech. Stalo se tak díky nejrozsáhlejšímu sběru DNA v historii země, testováno bylo na 8000 mužů. Mezi nimi byl i 44letý zemědělec, jehož DNA se stoprocentně shodovala se vzorkem ze zapalovače z místa činu.

Foto: Profimedia.cz

Hrob Marianne Vaatstraové v Zwaagwesteinde

Článek

Brutální vraždu ve fríském Veenkloosteru, která v roce 1999 šokovala Nizozemsko, se dlouho nedařilo vyšetřit. Policie původně podezřívala dva lidi, kteří utekli z nedalekého fríského centra pro uprchlíky.

Smrt Marianne Vaatstraové v roce 1999 způsobila šok, protože se jednalo o mimořádně brutální čin. Dívka byla znásilněna, uškrcena a podřezána. Vyšetřovatelé letos začali s analýzou DNA; vzorky odevzdalo 8000 mužů. V neděli zatkli podezřelého, jehož DNA se stoprocentně shoduje se stopami nalezenými na místě činu.

Foto: Profimedia.cz

Policisté prohledávají dům podezřelého 44letého zemědělce.

Rozsáhlý sběr vzorků DNA zvolila policie jako poslední možnost k objasnění 13 let staré vraždy. K velkému překvapení policistů odevzdal vzorek také 44letý farmář ze vsi Oud Woude, vzdálené jen 2,5 kilometru od Veenkloosteru. Ačkoli laboratoře musejí vzorky znovu přezkoumat, považuje prokuratura případ za uzavřený. Datum soudu ještě nebylo stanoveno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám