Hlavní obsah

Uprchlého britského pedofila zatkli čeští lovci lebek, provozoval v ČR ubytovnu

• Aktualizováno

Osmačtyřicetiletý Warwick Spinks byl patnáct let na útěku před britskou spravedlností, když porušil podmínky podmíněného propuštění z trestu za sexuálně motivované násilí vůči dětem. Po nedávném zatčení v České republice byl ve čtvrtek vydán zpět do Británie. Britští policisté si muže převzali na pražském letišti Václava Havla.

Warwick Spinks odlétá do Velké Británie v doprovodu policistůVideo: Policie ČR

 
Článek

Kriminalisté navíc zjistili, že hledaný na území České republiky v rámci podnikatelských aktivit provozoval neoficiální síť ubytování pro homosexuály v podobě bytů a domů. "Zároveň zprostředkovával pro vybranou klientelu homosexuální služby," popsal mluvčí policejního prezidia Tomáš Hulan.

Odsouzen za zneužívání chlapců

Spinks byl podle BBC odsouzen v roce 1995 za násilné obtěžování malých chlapců v britském Hastingsu k sedmi letům žaláře. Obžaloba prokázala, že si vynucoval styk s použitím nože a pořizoval s dětmi i obscénní snímky.

Přesto mu byl trest po odvolání v roce 1996 zkrácen na pět let. Byl propuštěn pod podmínkou, že bez svolení úřadů neopustí Spojené království.

Podmínku porušil v roce 1997, a měl se proto vrátit do vězení. Spinks však zmizel. Pohyboval se v zahraničí a používal falešné identity. Vystupoval například jako Willem Van Wijk a William Spinks.

Zatčení se bránil

Čeští lovci lebek ho zadrželi na základě mezinárodního zatykače letos v srpnu. Zjistili, že se muž nachází právě v ČR a vytipovali několik adres, kde by se mohl zdržovat. "V tu chvíli přišla na řadu, dá se říci mravenčí práce kriminalistů, kteří museli vypátrat, která ze zmiňovaných adres je ta správná. Jakmile měli jasno, šli takzvaně 'na jisto'. Hledaného muže zadrželi dvaadvacátého srpna v bytě poblíž Vinohradské ulice v Praze," popsal mluvčí policejního prezidia Tomáš Hulan.

Foto: Policie ČR

Warwick Spink odlétá do Velké Británie v doprovodu policistů

Spinks prý tušil, proč pro něj policisté jdou, a bránil se. "Nicméně jeho agresivita mu nebyla nic platná a po krátké šarvátce skončil s pouty na rukou," doplnil Hulan.

Spinks se tak nyní vrací na 18 měsíců za mříže.

"Doufám, že jeho zatčení vysílá jasný signál k jiným delikventům pohřešovaným kvůli sexuálně motivovanému násilí na dětech. I když uprchnou, aby se vyhnuli trestu, budou pronásledováni a postaveni před soud," citovala BBC Petera Daviese, ředitele Centra pro zneužívané děti.

Reklama

Výběr článků

Načítám