Hlavní obsah

Irsko vydalo českého vraha, v ČR si musí odsedět nejméně 20 let

Právo, Novinky, rei, sw
Dublin

Irsko ve středu vydalo do České republiky Davida Brožovského, odsouzeného za znásilnění a vraždu 37leté matky dvou dětí Sharon Coughlanové v roce 2007. Informoval o tom server RTE News. Podmínkou vydání byl slib českých úřadů, že si odsouzený ve vlasti odsedí minimální trest 20 let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Mohu potvrdit, že tato osoba je umístěna v zařízení Vězeňské služby ČR," potvrdil ve čtvrtek Novinkám Robert Blanda z tiskového oddělení úřadu. Podrobnosti nemohl poskytnout.

Čtyřiadvacetiletý Brožovský byl podle irského serveru české eskortě předán ve středu na letišti v Dublinu. Vydání se uskutečnilo navzdory nesouhlasu rodiny zavražděné, která kvůli tomu osobně intervenovala u irského ministra spravedlnosti Alana Shattera.

Brožovský, jenž měl na kontě už dvě desítky trestných činů, byl v Irsku před čtyřmi lety odsouzen na 15 let za znásilnění a na doživotí za uškrcení Coughlanové v jejím domě v Longfordu. Městský soud v Praze trest uznal už v červnu 2010 a v souladu s českými zákony verdikt změnil na prosté ­doži­votí.

České úřady irským slíbily, že si odsouzený v ČR odpyká povinné minimum 20 roků, než může být podmínečně propuštěn.

Brožovský měl být do ČR převezen už na jaře, irské úřady ale po protestech pozůstalých transport na poslední chvíli zastavily. Jak tehdy informovalo Právo, česká justice toto rozhodnutí označila za „nestandardní“. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám