Hlavní obsah

Rusko ztratilo spojení s družicemi a ISS, dělníci překopli kabel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Moskva ve středu na několik hodin přišla o spojení se svými civilními družicemi a s částí Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Výpadek způsobili stavební dělníci, kteří nedaleko ruské metropole přerušili důležitý kabel. Komunikaci se ale zanedlouho podařilo zajistit náhradní cestou. Odpadly tak obavy z odkladu návratu tří členů posádky orbitálního komplexu počátkem příštího týdne.

Foto: Profimedia.cz

Planeta Země z pohledu Mezinárodní vesmírné stanice

Článek

Mluvčí ruské kosmické agentury Roskosmos Alexej Kuzněcov uvedl, že kabel poškodili dělníci při stavebních pracích severovýchodně od Moskvy. Sdělil také, že tato nepříjemnost nijak neohrozí plánované pondělní přistání americké astronautky Sunnity Williamsové, ruského kosmonauta Jurije Malenčenka a jejich japonského kolegy Akihika Hošideho na Zemi.

Agentura RIA Novosti s odvoláním na zdroje v ruské kosmické agentuře dnes dříve oznámila, že ruské středisko pro řízení kosmických letů ztratilo spojení s velkou částí civilních družic a rovněž s ruskými moduly Mezinárodní vesmírné stanice (ISS).

Oprava kabelu podle předchozích informací ruské agentury má trvat nejméně 48 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám