Hlavní obsah

Úředníci EU v Bruselu stávkují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Zaměstnanci institucí Evropské unie v Bruselu ve čtvrtek stávkují na protest proti možnému snížení rozpočtu EU na období 2014 až 2020. Další podobná stávka podle odborů hrozí i v době nadcházejícího summitu EU.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Odbory uvedly, že dnešní stávka bude úspěšná, pokud se jí zúčastní nejméně 4000 pracovníků institucí, pro které podle serveru EurActiv pracuje na 55 000 zaměstnanců. Varovaly, že jsou připraveny vyzvat ke stávce i na 22. až 23. listopadu, kdy se v Bruselu uskuteční summit EU věnovaný novému unijnímu rozpočtu.

"Pokud nyní uvidíme kladnou reakci v tom smyslu, že představitelé EU přistoupí na sociální dialog a vyjednávání se zástupci odborů, tak možná nebude třeba opět stávkovat. Je ale dost možné, že v době summitu opět stávkovat budeme," uvedla šéfka odborů Sylvie Jacobsová.

Odbory vyzvaly ke stávce na protest proti snaze několika členských zemí EU snížit v příštím rozpočtu i náklady na zaměstnance a administrativní náklady v institucích EU. To podle nich ohrozí dobrý chod EU. Po omezení unijního rozpočtu volá především Londýn, ale také Berlín a Haag.

Uvažuje se o takovém snížení rozpočtu, které podle odborů nejspíš znemožní velké unijní projekty. "Nebudeme s to dále pracovat pro Evropu, protože na to nebudeme mít dost lidí a peněz," řekla Jacobsová serveru EurActiv.

Velké administrativní náklady

Hovoří se o snížení počtu zaměstnanců o nejméně pět procent do roku 2020. Odbory přitom odmítají tvrzení, že administrativní náklady příliš zatěžují rozpočet EU, a poukazují na vyšší pracovní zátěž v souvislosti s rozšířením EU a také na to, že tyto náklady včetně platů zaměstnanců činí méně než šest procent unijního rozpočtu.

Server EurActiv, který se označuje za nezávislý zpravodajský web při EU, poznamenal, že současné měsíční platy v institucích EU se pohybují od 2600 eur (66 000 korun) pro řadové zaměstnance do 20 000 eur (510 000 korun) pro eurokomisaře.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám