Hlavní obsah

V Česku hrozí pád vlády a posílení komunistů, zní z Británie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku může tento týden padnout vláda, což by asi vedlo k předčasným parlamentním volbám a k posílení komunistů v zemi, uvedl server britského týdeníku The Economist. Hlasování by podle listu pravděpodobně vyneslo k moci levicovou vládu, která by možná zahrnovala komunisty, nebo by byla komunisty podporována.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Petr Nečas na volebním kongresu ODS

Článek

Pod titulkem "Petr Nečas se drží, zatím" list přibližuje průběh víkendového kongresu ODS a přetrvávající odpor skupiny členů této strany vůči dalšímu zvyšování daní, o kterém má ve středu hlasovat parlament. Autor článku soudí, že nový člen vedení ODS Martin Kuba má větší šanci než Nečas se s rebely dohodnout. Premiér by podle listu také mohl "ulovit tolik potřebné hlasy v opozičních vodách".

V případě pádu vlády a předčasných voleb lze očekávat posílení komunistů, protože nedávné regionální volby ukázaly, že již asi nefunguje strašení českých voličů návratem komunistů k moci, z něhož strany pravého středu dlouho těžily.

"Krize věrohodnosti"

"Ti voliči, kteří tradičně hlasovali pro pravici, zůstali doma, protože jsou hluboce rozčarováni politickou špínou. Komunistická strana triumfovala," tvrdí týdeník.

"Čeští politici trpí krizí věrohodnosti. Trpělivost voličů s politiky zapojenými do korupčních skandálů skončila. Voliči se otáčejí zády stranám, které se vytvořily začátkem postkomunistické éry a které jsou postiženy skandály. Šetrní konzervativci se přitom zdají více zasaženi apatií voličů než jejich rivalové levého středu. Vynucované šetření a špína vytvořily výbušnou směs. Voliči ukazují malé pochopení k nepříjemným škrtům, když podezřívají své volené lídry (a jejich spojence z řad byznysmenů), že vyprazdňují státní kasu," hodnotí britský týdeník politickou situaci v ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám