Hlavní obsah

Němci ruší poplatek u lékaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Pacienti v Německu nebudou od příštího roku muset platit paušální poplatky za návštěvy u lékaře. Dohodli se na tom představitelé středopravicové vládní koalice kancléřky Angely Merkelové. Součástí dohody je i zavedení kontroverzní prémie pro matky, jež zůstanou se svými dětmi doma a další změny. Plán vlády paradoxně odmítla levice jako rozdávání „miliardových dárečků“ před volbami v příštím roce.

Foto: ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Jako první mají Němci pocítit zrušení povinnosti platit za návštěvu u praktického lékaře nebo u zubaře. Regulační poplatek činí deset eur (přes 250 Kč) na čtvrtletí a vybírá se od roku 2004.

Kvůli plným pokladnám zdravotních pojišťoven ale rostl tlak na jeho odstranění, zejména ze strany menšího koaličního partnera, liberálů z FDP. Podle odhadů ušetří němečtí pacienti zrušením poplatku okolo dvou miliard eur ročně.

Poplatek deset eur se platil jednou za čtvrtletí a pouze tehdy, pokud pacient navštívil lékaře. (Za původní chybnou informaci, že poplatky pacienti hradili ať k lékaři šli, či nikoliv, se omlouváme)

Prémie pro matky, které nedají dítě do jeslí

Mnohem více sporů vyvolává takzvaná „sporáková prémie“, kterou mají dostávat matky, jež se rozhodnou nedat po 12 měsících rodičovské dovolené dítě do jeslí a zůstanou s ním doma. Toto opatření prosazuje hlavně bavorská CSU – sesterská strana kancléřčiny CDU.

Původně měl být tento příspěvek vyplácen už od Nového roku. Koalice se ale dohodla spustit program až od 1. srpna 2013. Jeho výše bude nejprve 100 eur měsíčně, od srpna 2014 pak 150 eur.

Kdo si ho nechá posílat na soukromé důchodové připojištění nebo na spoření na vzdělání dětí, dostane ještě navíc 15 eur.

Zvýší i důchody

Kromě těchto opatření se CDU/CSU a FDP dohodly na mírném zvýšení důchodů pro seniory s nízkými příjmy a na dodatečných 750 miliónech eur na příští rok pro dopravní projekty.

Zatímco členové kabinetu výsledek mnohahodinového nedělního jednání označili za úspěch, podle levice jde jen o „handl“ a rozdávání „miliardových dárečků voličům z kapes daňových poplatníků“. Nejsilnější opoziční strana SPD už dříve oznámila, že hodlá „sporákovou prémii“ napadnout u ústavního soudu.

Anketa

Měly by se i ČR zrušit poplatky u lékaře?
ano
86,4 %
ne
13,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4854 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám